Podcasttegel Geen kind meer gesloten
image/svg+xml
Gepubliceerd op 6 april 2023

Podcast "Geen kind meer gesloten"

Geen kind meer gesloten: in 2022 sloot het gebouw van JeugdzorgPlus-instelling de Koppeling haar deuren. Hoe dat is gelukt? In de podcast ‘Geen kind meer gesloten’ volgt podcastmaker Marije Schuurman Hess dat proces.

Nieuws

Hoe ging de Koppeling van gesloten naar meer open? Hoe pakte dat uit? En hoe wordt dat ervaren? Marije gaat langs bij jongeren en medewerkers van vroeger en nu. Hun verhalen zijn eerlijk, soms schrijnend, maar ook hoopvol.

Luister via Spotify

Luister via Apple Podcasts

 

Gesloten jeugdzorg verandert

De Koppeling was de JeugdzorgPlus-instelling van Levvel in Amsterdam Zuidoost. Daar werden jongeren met een door de rechter afgegeven machtiging ‘gesloten geplaatst’, zoals dat heet. In 2013 gaf de Koppeling zichzelf de opdracht die geslotenheid stap-voor-stap op te heffen. Vanuit de wetenschap en overtuiging dat kinderen opsluiten niet goed is - en uiteindelijk ook geen oplossing. Voor niemand.

Het grootschalige instellingsgebouw van de Koppeling sloot in december 2022. Toch zijn er nog steeds jongeren die van de rechter een gesloten machtiging krijgen. Omdat de zorgen om hun veiligheid, of die van de mensen om hen heen, zo groot zijn, dat de rechter nog geen andere oplossing ziet. Die jongeren verblijven nu in kleinschalige groepen, in een woonwijk. Daar krijgen zij hulp in huiselijke appartementen.

 

Dankwoord

Levvel bedankt alle medewerkers en jongeren die zo open hun verhaal delen in de podcast 'Geen kind meer gesloten'. En natuurlijk de maker, Marije Schuurman Hess. Geen kind meer gesloten kwam mede tot stand met bijdragen van Stichting het Vergeten Kind en het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugdhulp Noord Holland. Het podcastteam bestond verder uit Karin Schaafsma eindredactie, Mai Rachel muziek, Katinka Baehr advies en Arno Peeters sounddesign en eindmixage.