Veelgestelde vragen

Antwoord op veelgestelde vragen van jongeren, ouders en professionals.

Voor kinderen, jongeren en ouders

  • Is het thuis niet veilig? Word je bijvoorbeeld mishandeld, zijn je ouders agressief of is er iets anders waardoor je je niet veilig voelt? Zoek dan meteen hulp. Praat met iemand die je vertrouwt. Als iemand van Levvel je al begeleidt, vertel het dan (ook) aan diegene. 

    Of bel Veilig Thuis 0800 20 00

    Je kunt ook anoniem met de Kindertelefoon bellen 0800 04 32

     

    Is er een acute levensbedreigende situatie? Bel meteen 112

    Lees hier wat je kunt doen bij huiselijk geweld 

     

    Ben je in gevaar? Bel altijd 112 

     

    Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113

  • Dat kan als je een verwijzing hebt van de (huis)arts, of van de gemeente. Op de aanmeldpagina kun je lezen hoe je zelf je kind aanmeldt. 

  • Soms duurt het een paar weken of maanden voordat wij jou kunnen helpen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Meestal kun je in de tussentijd gelukkig al wel iets doen. Wij helpen jou en je ouders of opvoeders daarbij. Samen maken we een plan om de wachttijd zo goed mogelijk door te komen. Op de pagina actuele wachttijden kun je zien hoe lang de wachttijd ongeveer is. 

  • Bekijk bij hulp bij met welke vragen, zorgen of problemen je bij ons terecht kunt, en hoe wij jou en je ouders/verzorgers helpen. Behandeling, ondersteuning of begeleiding ziet er voor iedereen weer anders uit. Want iedereen is anders en elk probleem ook. We bekijken altijd wat jij écht nodig hebt.

  • Onze hulp is altijd maatwerk. Want iedereen is anders. En elke situatie ook. Samen met jou en je ouders of opvoeders kijken we welke hulp bij jou past. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig naar Levvel voor een afspraak met een hulpverlener. Of de hulpverlener spreekt ergens anders met je af. Thuis, op school, of op een andere plek die voor jou vertrouwd voelt.  

    Je kan bijvoorbeeld iedere week een afspraak hebben van een uur of langer, of 1 maal in de 2 weken een afspraak. Het kan ook zijn dat je behandeling krijgt in een groep of in een kliniek. Als we jouw situatie en klachten goed kennen en we weten wat we gaan doen, krijg je ook te horen hoelang de hulp ongeveer gaat duren.  

  • Om jou goed te kunnen helpen, heb je zelf regelmatig contact met je hulpverlener. Ook je ouders of opvoeders, broers of zussen kunnen gesprekken hebben. Want ook zij hebben soms ondersteuning nodig of zijn misschien onderdeel van de problemen die jij ervaart. Er bestaan ook trainingen voor ouders of opvoeders. Wat precies bij jou en je gezin past, bespreek je met je hulpverlener. 

  • Het hangt ervan af welke klachten je ervaart en welke hulp je daarvoor krijgt. Soms kan dat hulp in een groep of een groepstraining zijn. Voor een groepstraining kom je bijvoorbeeld 1 keer per week naar Levvel. De groepstraining doe je meestal met andere kinderen of jongeren die dezelfde problemen ervaren als jij. Je oefent dan samen hoe je hier anders mee om kunt gaan. En je kunt elkaar steunen, omdat je zelf weet hoe moeilijk het kan zijn.  

    Als je bent opgenomen, een dagbehandeling of dagprogramma volgt, dan doe je dat samen met andere kinderen of jongeren. Je krijgt een programma met groepsactiviteiten, maar je hebt ook gesprekken met bijvoorbeeld je mentor.

  • Als je dingen in je leven wilt veranderen, kan dat best lastig zijn. Het kost energie. En geduld. En het gaat vaak niet in 1 keer goed. Maar door te blijven oefenen, zet je stapjes vooruit. En je staat er echt niet alleen voor. 

  • Dat is afhankelijk van jouw situatie en de hulp die je nodig hebt. Soms komen we langs waar jij bent of woont, bijvoorbeeld bij jou thuis of in jouw buurt. Soms is het beter om op een andere plek af te spreken, bijvoorbeeld bij Levvel. Kijk op de pagina locaties waar je ons kunt vinden.  

    Het kan ook zijn dat je meedoet aan een groepstraining of dagbehandeling hebt. Dat is altijd op een locatie van Levvel op de Meibergdreef in Amsterdam of in Duivendrecht 

  • We zoeken een hulpverlener die jou het beste kan helpen. Soms heb je met meer hulpverleners te maken, ieder met diens eigen kennis en kwaliteiten. Die hulpverleners werken dan met elkaar samen om jou en je ouders of opvoeders zo goed mogelijk te helpen.  

    Om het jou makkelijker te maken zorgen we dat je altijd 1 contactpersoon hebt, ook als er meer hulpverleners bij jou betrokken zijn. Die zorgt ervoor dat jij, je ouders of opvoeders en je broers en zussen de ondersteuning krijgen die jullie nodig hebben. 

  • JIM staat voor ‘Jouw Ingebrachte Mentor’. Dat betekent dat als je hulp van ons krijgt jijzelf een mentor kiest uit je eigen omgeving. Dat kan een familielid zijn, een goeie buur, een sporttrainer, of iemand anders die jij vertrouwt. Deze mentor krijgt van Levvel training en begeleiding. 

  • Veel hulp van Levvel wordt betaald door de gemeente of zorgverzekeraar. De kosten hangen af van het soort hulp dat jij nodig hebt en van het contract dat de zorgverzekeraar heeft met Levvel. Bespreek dit van tevoren goed met je verzekering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.  

    Je vergoeding hangt af van de zorgverzekering. Neem daarom eerst contact op met je zorgverzekeraar en vraag of zij de zorg bij Levvel helemaal of gedeeltelijk vergoeden. Ben je verzekerd bij ENO (HollandZorg, Salland)? Dan worden de kosten voor behandeling bij Levvel niet vergoed. Deze verzekeraars hebben geen contract met Levvel afgesloten.

     

    Ben je 18 jaar of ouder?

    Voor hulp die door de zorgverzekeraar wordt vergoed, geldt een verplicht eigen risico. Voor 2025 is dit € 385,-. Dit bedrag kan hoger zijn als je bij het afsluiten van de verzekering gekozen hebt voor een hoger vrijwillig eigen risico.  

  • We willen het liefst alleen hulp bieden als jij en je ouders hier toestemming voor geven. Maar als een situatie gevaarlijk is, mogen we ook hulp bieden zonder toestemming van jou of je ouders. Dat mag bijvoorbeeld als je wordt verwaarloosd of als het thuis onveilig is. Of als je door psychische klachten een gevaar vormt voor jezelf of anderen. Verplichte zorg kan thuis worden gegeven of bij Levvel. Je kan dan bijvoorbeeld verplicht worden om medicatie in te nemen of worden opgenomen op een klinische groep. Meer informatie lees je op de pagina Verplichte zorg. 

  • We begrijpen dat je graag wilt weten waar je precies naartoe gaat. Een kijkje nemen op de groep is helaas niet mogelijk vanwege de privacy van de kinderen en jongeren die daar verblijven. Ook kan bezoek storend zijn voor hun behandeling. Soms is het wel mogelijk om via een filmpje een kijkje te nemen. Als je zelf op een groep verblijft voor dagbehandeling of als je bent opgenomen, kan je natuurlijk wel bezoek ontvangen. Je familieleden zijn van harte welkom. 

  • We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Als je bij ons voor begeleiding en hulp komt, krijg je een eigen dossier. Hierin verzamelen we de gegevens die we nodig hebben voor jouw behandeling. Dit dossier is goed beveiligd en er gelden strenge regels voor wie het mag inzien. Op de pagina over privacy leggen we het uitgebreider uit. 

  • Als je hulp van Levvel krijgt, maken wij een digitaal dossier voor jou aan. Dat is een plek waar we neerzetten wat we afspreken, welke hulp je krijgt en wat jij belangrijk vindt. In dat dossier slaan wij gegevens op die wij nodig hebben voor jouw behandeling of begeleiding. 

    Wil je weten wat er in jouw dossier staat? Dat kan!  Op de pagina Jouw dossier inzien of opvragen kun je er meer over lezen hoe dat werkt.

  • Als je ouder bent dan 12 jaar kan dat alleen met jouw toestemming. Op de pagina Jouw dossier inzien of opvragen kun je lezen hoe het precies is geregeld. 

  • We horen graag jouw mening. Daar leren wij weer van, zodat we onze hulp kunnen verbeteren. Daarom vragen we tijdens én na afloop van de hulp wat er goed ging en wat beter kan. Daarnaast organiseren we regelmatig bijeenkomsten waarin we met kinderen en ouders praten over verschillende onderwerpen.  

    Wil je weten wanneer er bijeenkomsten zijn? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of vraag je hulpverlener. Heb je tips voor ons? Vertel het je hulpverlener of stuur een mail aan: steljevraag@levvel.nl 

  • Wil je meepraten over Levvel en hoe de dingen gaan? Wil je andere jongeren ontmoeten bij activiteiten? Neem dan een kijkje op de pagina Meepraten en meedoen of er iets tussenstaat waar je enthousiast van wordt. 

  • We doen ons best om jou en je ouders of opvoeders zo goed mogelijk te helpen. Toch lukt dat niet altijd. Voel je je niet gehoord, of ben je ontevreden over onze hulp? Dit kun je doen als je een klacht hebt.

  • Het is erg vervelend als je je niet gehoord en geholpen voelt. Voor jongeren en (pleeg)ouders is er Jeugdstem. Je kunt contact met hen opnemen over jouw onvrede. Ook kun je praten met een vertrouwenspersoon.

  • Een vertrouwenspersoon kan informatie geven over hoe de jeugdzorg in elkaar zit, wat je kunt verwachten, wat je rechten zijn, hoe je een gesprek op gang kunt brengen als iets je dwarszit, en hoe je een klacht kunt indienen. Bij Jeugdstem weten zij er alles vanaf.

Verwijzers

  • Lees hier wie een kind, jongere of gezin kan aanmelden, hoe dat in z’n werk gaat en welke gegevens je hiervoor nodig hebt. 

  • Jazeker, dat kan. Dit gaat op dezelfde manier als een gewone aanmelding. Om een goed advies te kunnen geven ontvangen wij graag het dossier van het eerdere onderzoek of de eerdere behandeling.

  • Voor sommige hulp is er een wachtlijst. Bekijk hier informatie over de actuele wachttijden.

Andere professionals

  • Wil je op werkbezoek komen, een rondleiding krijgen of een presentatie volgen over ons werk? Wij ontvangen je graag! Bel of mail en we helpen je verder. 

    088 054 70 00 

    steljevraag@levvel.nl 

  • We horen graag wat professionals en partners van onze hulp, werkwijze en samenwerking vinden. Elke 2 jaar doen we daarom een onderzoek naar de samenwerking met partners. Wil je meedoen aan dit onderzoek? 

    Stuur een mail naar Saskia Dijk (beleidsmedewerker)  

    s.dijk@levvel.nl 

  • Onze jarenlange ervaring en kennis uit wetenschap en praktijk delen we graag. Daarvoor hebben we kennisplatform Levvel Up. Een plek waar wij onze kennis bundelen voor professionals, experts, kennisdragers en iedereen die op zoek is naar inspiratie en informatie. 

  • Ben je een journalist en wil je weten hoe wij als Levvel werken aan betere hulp voor kinderen, jongeren en gezinnen? Of wil je een van onze professionals interviewen? Neem dan contact op met het team Communicatie. 

    088 054 70 00 

    communicatie@levvel.nl 

Overige vragen

  • Onze collega's van Qpido weten alles over liefde, seksualiteit, relaties, het stellen van grenzen en diversiteit. Dit zijn onderwerpen waar jongeren dagelijks mee bezig zijn. Alle jongeren moeten seksueel veilig op kunnen groeien. Meer weten? Bezoek qpido.nl 

  • Wil je informatie over de mogelijkheden van stagelopen bij Levvel? 

    Kijk dan op werkenbijlevvel.nl 

    of mail naar stage@levvel.nl 

  • Ben je scholier of student en heb je voor een opdracht van school informatie nodig over Levvel? Mail naar stage@levvel.nl 

    Op de website levvel-up.nl kun je ook veel informatie vinden. 

  • Zoek je informatie over onze vacatures of wil je direct solliciteren? Ga naar werkenbijlevvel.nl

Pleegouder worden?

Heb je vragen over pleegouder worden. Kijk dan op Ik wil pleegouder worden of ga naar de speciale lijst van veelgestelde vragen. 

Veelgestelde vragen over pleegouder worden

Staat je vraag er niet bij?

Heb je een andere vraag waar je graag antwoord op wilt. Mail ons dan.