handtekeningen aliantie en levvel verkoop tafelberg
image/svg+xml
Gepubliceerd op 24 mei 2022

Oude Koppeling wordt leef- en werkgemeenschap

‘’Wanneer zijn die vierkante meters van mij?‘’ (Nummer ‘’m2’’ gezongen door Moraya de Haan (24) tijdens de ondertekening van het koopcontract)

De ontwikkeling van het innovatieve woonconcept ‘De Tafelberg’ aan de Tafelbergweg in Amsterdam Zuidoost is een feit. Op donderdag 19 mei ondertekenden Mariënne Verhoef (Levvel), Nellieke de Koning (Levvel) en Jan van Barneveld (de Alliantie Ontwikkeling) de koopovereenkomst voor De Tafelberg. 

Nieuws

Waar voorheen de Koppeling, behandelcentrum voor JeugdzorgPlus van Levvel, zat, komt in de loop van 2023 een bijzonder complex, waar wonen, leren, werken en ontspannen voor een diverse doelgroep wordt gecombineerd. In De Tafelberg wonen straks 290 jongeren: studenten, jongwerkenden en jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg en (enige) begeleiding nodig hebben.

Mariënne Verhoef, bestuurder van Levvel: “We zijn nu al ontzettend trots op De Tafelberg. Samen met jongeren werken we een concept uit, waarin thuis zijn en je thuisvoelen méér is dan een dak boven je hoofd. Je vormt samen een community, waarin je niet alleen iets komt halen, maar juist ook iets komt brengen.”

Jan van Barneveld directeur van de Alliantie Ontwikkeling vult aan: “In De Tafelberg woont iedereen in een eigen studio. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes. We gaan op zoek naar ondernemende jongeren, die oog hebben voor hun buren en er samen een geweldige woonplek van willen maken. Met De Tafelberg brengen we stenen met betekenis in Amsterdam Zuidoost.”

De place-to-be in Zuidoost
De Tafelberg wordt niet alleen een fijne woonplek voor jongeren, maar ook de place-to-be in Zuidoost. In opdracht van Levvel gaat Angelo Bromet met zijn collega’s van Prospect Eleven de komende tijd inventariseren welke sociale ondernemers bij deze plek en bij het concept passen. 

Angelo Bromet: ‘’Sociaal ondernemerschap zit in het DNA van Zuidoost. Veel sociale ondernemers uit de buurt zijn op zoek naar een plek waar zij voor langere tijd kunnen zitten en waar hun onderneming echt kan landen. In De Tafelberg zijn zij echt onderdeel van de community. Zij kunnen bijvoorbeeld ook stages en werkplekken verzorgen”.

Ontwikkeling
Het woonconcept De Tafelberg is de afgelopen jaren ontwikkeld vanuit Levvel in samenwerking met Garage2020 en Fakton/Earthy. In een nauwe samenwerking tussen jongeren, experts uit de jeugdhulpverlening, ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen, is een uitgebalanceerd concept neergezet.

In het najaar starten de sloopwerkzaamheden, kort daarna begint de bouw. In de loop van 2023 is de Tafelberg klaar.