Carlijn de Roos in de Lutherse Kerk in Amsterdam
image/svg+xml
Gepubliceerd op 18 oktober 2021

Proefschrift Carlijn de Roos

Time limited trauma-focused treatment for children and adolescents

Op 13 oktober verdedigde Carlijn de Roos haar proefschrift ‘Time limited trauma-focused treatment for children and adolescents’ in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

Nieuws

Carlijn de Roos, klinisch psycholoog/psychotherapeut bij Levvel, deed promotieonderzoek naar de effectiviteit en efficiëntie van drie traumatherapieën voor kinderen en jongeren: EMDR en twee traumagerichte cognitieve gedragstherapieën (het opvangprotocol en schrijftherapie WRITEjunior). Alle drie de behandelingen bleken bij kinderen en jongeren (4-18 jaar) met PTSS na eenmalig trauma  effectief in het verminderen van PTSS, angst- en depressieve klachten en gedragsproblemen in gemiddeld minder dan vier uur.

Verder onderzocht Carlijn samen met collega’s het effect van EMDR bij jongeren van 12 tot 18 jaar met een depressieve stoornis. EMDR werd daarbij toegepast op onverwerkte herinneringen aan onder andere verlies, verlating, gepest of vernederd zijn. Na 6 sessies van een uur, voldeed 50% van de jongeren die deelnamen niet meer aan de diagnose depressie. Naast afname van de depressieve symptomen namen ook de posttraumatische stress- en angstsymptomen, lichamelijke klachten en gedragsproblemen af. Bij een meting 3 maanden na de behandeling, bleek het effect gehandhaafd. Een zeer hoopgevend resultaat, omdat in korte tijd een aanzienlijke verbetering in functioneren bereikt kan worden voor depressieve jongeren.

Meer weten over het promotieonderzoek van Carlijn?

Lees het proefschrift ‘Time limited trauma-focused treatment for children and adolescents’