485563214 jongedame ineengedoken
image/svg+xml
Thema

Nare, ingrijpende dingen meegemaakt

Geweld, misbruik of ander trauma

Heb je iets ergs meegemaakt? Zoals een ongeluk, geweld, misbruik of kindermishandeling? Of konden je ouders niet goed voor je zorgen? Dan kun je daar veel last van hebben. Het kan moeilijk zijn om anderen te vertrouwen. Misschien voel je je afgewezen, verdrietig of boos. Of heb je soms het idee dat je weer middenin de schokkende gebeurtenis zit? Of moet je steeds denken aan wat er is gebeurd? Schrik je heel snel of ben je erg wantrouwig? Misschien heb je ook last van buikpijn of hoofdpijn. Of slecht slapen, gespannen zijn of je niet kunnen concentreren. 
Gaan deze problemen niet meer over? Dan kan dat duiden op een trauma. Misschien heb je last van een posttraumatische stressstoornis.

Meer weten? Kijk op Brainwiki

 

Nare dingen

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We bekijken wat je hebt meegemaakt en welke klachten je hebt. We praten met jou en je ouders of opvoeders. En we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Vervolgens kijken we, samen met jullie, welke hulp het beste past. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van hulp zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel. Een behandeling is voor iedereen weer anders.

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit: 

 • Behandelingen die je kunnen helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en nare herinneringen en gevoelens:
  • EMDR;
  • traumagerichte cognitieve gedragstherapie. Hier leer je omgaan met de nare gevoelens en gedachten. Bijvoorbeeld door samen met je behandelaar jouw verhaal op te schrijven.
 • Cursussen en trainingen voor ouders en opvoeders. Hier leren ze hoe ze jou het beste kunnen helpen met je traumaklachten.
   
 • Therapie voor jou en je ouders samen, of voor het hele gezin. Als je traumaklachten hebt én je ouders niet goed voor je konden zorgen.
   
 • Een groepstraining, speciaal voor kinderen die opgroeien in een pleeggezin en last hebben van traumaklachten. 

Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz-keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.