omslag van het boek IGT-K
image/svg+xml
Gepubliceerd op 30 november 2022

Helen van de ernstige gevolgen van kindermishandeling

Vervolgonderzoek naar traumabehandeling IGT-K

Fonds Slachtofferhulp heeft een onderzoeksubsidie toegekend voor een vervolgonderzoek naar de nieuwe traumabehandeling voor kinderen, IGT-K: de Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen. Hier zijn we natuurlijk super blij mee! Nu kunnen we een nieuw promotieonderzoek starten: Helen van de ernstige gevolgen van kindermishandeling met de nieuwe behandeling Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen (IGT-K). Hiermee kunnen we deze behandeling verder ontwikkelen. 

Nieuws

De toekenning van de onderzoeksubsidie is een belangrijke stap in de verbetering van de hulp voor kinderen van 6 tot 16 jaar die te maken hebben gehad met gehechtheidstrauma en als gevolg daarvan PTSS-klachten, gehechtheidsproblematiek en/of gedragsproblemen hebben ontwikkeld. Met de IGT-K behandeling wordt gewerkt aan het bevorderen van een veilige hechting, het aanleren van zelfregulatie vaardigheden en het verwerken van de trauma’s. In de behandeling worden gezinstherapie en EMDR geïntegreerd.   

Het eerste pilotonderzoek naar IGT-K wordt begin 2023 afgerond. Promovenda Mara van der Hoeven licht in dit filmpje alvast een tipje van de sluier op: 

EMDR en de IGT-K behandeling

IGT-K is gebaseerd op het boek Integrative Team Treatment for Attachment Trauma in Children, geschreven door Debra Wessel­mann, Cathy Schweitzer and Stefanie Arm­strong (Norton: New York, 2014). De Nederlandse bewerking (Integratieve gehechtheidsbevorderende traumabehandeling voor kinderen) werd verzorgd door Nathalie Schlattmann, Mara van der Hoeven en Irma Hein, alle drie verbon­den aan Levvel, De Nederlandse bewerking zal begin 2023 verschijnen.

Eerder verscheen van dezelfde auteurs al het boek Integratief opvoeden, Strategieën voor de opvoeding van kinderen met gehechtheids­trauma (2021, Uitgeverij BSL, Houten), over de gezinsbehandeling met IGT-K.