1178984668 Meisje tegen muur hand in haar
image/svg+xml
Gepubliceerd op 24 mei 2022

Onderzoek naar Korte Intensieve Traumabehandeling

Een aanzienlijk deel van de jongeren met een (subklinische) posttraumatische stressstoornis* ((s)PTSS) profiteert onvoldoende van de reguliere traumabehandeling. De reguliere behandeling duurt vaak meerdere maanden en in combinatie met het vermijdingsgedrag kenmerkend voor PTSS, maakt 10-25% van de jongeren de behandeling niet af. Daarom ontwikkelde het Centrum voor trauma en gezin van Levvel een Korte Intensieve Traumabehandeling (KIT).

Nieuws

Vanaf februari 2022 is Myrna Westerveld gestart met een promotieonderzoek onder begeleiding van prof. dr. Ramón Lindauer, prof. dr. Lisbeth Utens en dr. Malindi van der Mheen. Myrna zal de komende jaren onderzoek doen naar de behandeleffecten van een Korte Intensieve Traumabehandeling (KIT) voor jongeren met een (subklinische) posttraumatische stressstoornis. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Karakter en Mental Health Caribbean

Uit eerder kleinschalig onderzoek bij jongeren leek een KIT veilig en effectief te zijn. Myrna zal daarom in haar promotieonderzoek op grotere schaal de behandeleffecten onderzoeken van een KIT op (s)PTSS klachten en op co-morbide problematiek, kwaliteit van leven, veiligheid en kosteneffectiviteit. Onderzoek hiernaar is belangrijk omdat onbehandelde (s)PTSS vergaande gevolgen kan hebben op het dagelijks functioneren. Ook zien we dat er naast de traumagerelateerde klachten vaak ook andere klachten spelen zoals angst, depressie en gedragsproblemen die het dagelijks functioneren belemmeren. Met een KIT hopen we het psychisch welzijn van getraumatiseerde jongeren te vergroten en de kans op uitval tijdens de behandeling te verkleinen. 

Meer weten?
Lees de online folder voor professionals  

Of de online folder voor jongeren 

Voor meer informatie over het promotieonderzoek kan je contact opnemen met Myrna Westerveld:
m.m.westerveld@amsterdamumc.nl

 

bij subklinische PTSS voldoet iemand niet aan alle diagnostische criteria voor een PTSS diagnose.