meisje houdt haar handen over haar oren en haar ogen dicht
image/svg+xml
Gepubliceerd op 16 november 2020

Start onderzoek naar misofonie bij kinderen

Het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van Levvel en de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC starten komend voorjaar met een 3-jaar durend wetenschappelijk onderzoek naar misofonie bij kinderen en jeugdigen. Mensen met misofonie verdragen geen menselijke geluiden door anderen gemaakt. Het ademhalen, kauwen of kuchen van een ander roept dan ernstige walging of boosheid op.

Nieuws

Misofonie is een nieuwe psychiatrische stoornis. Damiaan Denys, hoogleraar Psychiatrie, beschreef als eerste misofonie als psychiatrische aandoening. De klachten ontstaan vaak al op jonge leeftijd en kunnen een zeer ontwrichtende invloed hebben op het leven van de betrokkenen. Niet alleen degene die aan misofonie lijdt, maar ook de gezinsleden ervaren de impact van deze stoornis. Bij misofonie is vaak sprake van vermijdingsgedrag, aandachts-, concentratie-, en gedragsproblemen. Het kan daardoor leiden tot slechtere schoolprestaties, schooluitval (door last van de geluiden tijdens de les of niet meer op school willen eten) en sociaal isolement. Misofonie geeft bovendien op de lange termijn een verhoogde kans op psychosociale problemen, relatieproblemen en psychische klachten zoals depressie.

Omdat misofonie zo’n nieuwe stoornis is, zijn er wereldwijd ook nog geen betrouwbare methoden beschikbaar om misofonie bij kinderen en jongeren vast te stellen. Het gevolg is dat kinderen en jongeren geen of een verkeerde behandeling krijgen. En daar willen we met dit onderzoek iets aan doen! Ons doel is om een goede en betrouwbare vragenlijst te ontwikkelen om misofonie bij kinderen en jongeren vast te kunnen stellen. En omdat er naast diagnostiek ook behandeling nodig is, onderzoeken we ook de effectiviteit van een nieuw cognitief gedragstherapeutisch behandelprotocol voor kinderen en jongeren met misofonie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van professor dr. Lisbeth Utens (Levvel), dr. Nienke Vulink (Amsterdam UMC) en professor dr. Damiaan Denys (Amsterdam UMC) en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds SGS.