de prijswinnaars van de zonmw parel
image/svg+xml
Gepubliceerd op 15 april 2021

Samenwerking rond kind en wetenschappelijk onderzoek wint ZonMw Parel

Op 15 april 2021 ontving een team van onderzoekers een ZonMw Parel voor hun samenwerking om wetenschappelijk onderzoek beter toegankelijk te maken voor kinderen. Onder de noemer ‘Kind en Onderzoek’ willen de onderzoekers verantwoord wetenschappelijk onderzoek bij kinderen beter mogelijk maken. Van informed consent tot het monitoren van de belasting, en een stripboek om het uit te leggen. Dit alles is te vinden op www.kindenonderzoek.nl.

 

Nieuws

Omdat kinderen geen volwassenen in miniformaat zijn en hun lichaam heel ander functioneert, is het belangrijk om ook bij kinderen onderzoek te doen naar hoe geneesmiddelen werken. Maar geneesmiddelenonderzoek bij kinderen is nog steeds een sterk onontgonnen gebied. Ethische belemmeringen of risico’s op bijwerkingen staan in de weg. Volgens Hans van Goudoever, kinderarts in het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis, missen we kansen, terwijl het belang van geneesmiddelenonderzoek bij kinderen evident is. ‘Slechts ongeveer de helft van de voorgeschreven medicijnen is in deze groep onderzocht. Daardoor weten we onvoldoende over de werking.’

Maar het belang van wetenschappelijk onderzoek bij kinderen is nog breder. Zo beginnen psychiatrische problemen vaak al op jonge leeftijd. Goed uitzoeken hoe zoiets verloopt bij opgroeiende kinderen en jongeren is net zo belangrijk als geneesmiddelenonderzoek. En als we kinderen vragen om aan een wetenschappelijk onderzoek mee te werken, is het belangrijk om rekening te houden met wat ze al wel zelf kunnen en mogen beslissen. Irma Hein, kinder- en jeugdpsychiater en onderzoeker bij Levvel, onderzocht hoe je wilsbekwaamheid bij kinderen kunt beoordelen. Op de website www.kindenonderzoek.nl is meer informatie te vinden over hoe je wilsbekwaamheid bij kinderen kunt vaststellen.

Lees hier meer over dit project en de ZonMw Parel.  

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.