Artist impression van de Tafelberg, wooncomplex voor jongeren
image/svg+xml
Gepubliceerd op 20 november 2023

Start bouw wooncomplex voor jongeren ‘De Tafelberg’

Op 16 november werd het startsein gegeven van de bouw van ‘De Tafelberg’, een innovatief woonconcept waar straks 290 jongeren kunnen wonen: studenten, jongwerkenden en jongeren die uitstromen uit de jeugdhulp. Dit initiatief biedt deze jongeren een springplank naar zelfstandigheid. De Tafelberg is een samenwerking tussen woningcorporatie de Alliantie en Levvel.

Nieuws

Een symbolische start

Tijdens het feestelijke moment gaven Koen Westhoff (directeur de Alliantie regio Amsterdam/Almere), Mariënne Verhoef (bestuurder Levvel) en Hala (jongere die meedeed aan de workshops over De Tafelberg) het symbolische startsein voor de start van de bouw. Zij staken de stekker van een lampjesslinger in het stopcontact waardoor een boom verlicht werd. Deze boom wordt in het voorjaar op het binnenterrein geplant als symbool voor groei.

Community

De Tafelberg is meer dan een wooncomplex. Het is een plek waar jongeren kunnen groeien, leren en hun ambities kunnen waarmaken. Naast woningen zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en deelnemen aan diverse activiteiten. Daarnaast is er ruimte voor maatschappelijke ondernemers.

Van gesloten naar open en inclusief

De Tafelberg wordt gevestigd op de locatie waar tot voor kort De Koppeling (voormalige JeugdzorgPlus afdeling van Levvel) gevestigd was, daarvoor diende het gebouw als jeugdgevangenis. Deze plek transformeert van verblijven in geslotenheid naar een open en inclusieve woonomgeving.

Mariënne Verhoef, bestuurder Levvel:
Ik ben heel erg blij en trots dat de transformatie van dit gebouw waar ooit JeugdzorgPlus werd geboden naar een gebouw waar een community tot stand komt waar jongeren met verschillende achtergronden wonen, samenleven, leren en ontspannen nu in volle gang is. Dit heeft alleen tot stand kunnen komen door de goede samenwerking met veel partijen én bevlogen kartrekkers die voor een droom gegaan zijn en die nu na vele inspanningen bewaarheid zien worden.”

Feestelijk startsein van de bouw van de Tafelbergweg

Passende woningen voor (woon)starters

In De Tafelberg beschikken bewoners straks over hun eigen studio, variërend in grootte van 22 tot 27 m2. Elke studio is voorzien van een kleine keuken en een eigen badkamer met toilet. Daarnaast is er een wasserette in de lobby voor bewoners. Naast wonen zijn er ook mogelijkheden op het gebied van werken, netwerken en ontspanning. Jongeren kunnen samen koken, sporten of andere activiteiten ondernemen. De community wordt ondersteund door ‘team Tafelberg’ dat bestaat uit de community manager, een beheerder, community builders, gangmakers en de maatschappelijk ondernemers. Zij zorgen er samen voor dat De Tafelberg een fijne plek is om te wonen.

Kansen voor maatschappelijke ondernemers

Ook maatschappelijke ondernemers krijgen een plek binnen De Tafelberg. Het gaat om ondernemers die affiniteit hebben met jongeren en stadsdeel Zuidoost. Denk aan: horeca, sport, (muziek)studio’s, en werkplekken.

Meer weten?

Kijk op de website van De Tafelberg  voor meer informatie:

Website De Tafelberg