Foto van het gebouw van de Koppeling
image/svg+xml
Gepubliceerd op 30 december 2022

De Koppeling sluit haar deuren

Vandaag sloten de deuren van instellingsgebouw de Koppeling definitief. In het gebouw verbleven de afgelopen jaren jongeren die van de rechter een gesloten machtiging hadden gekregen. Dat betekent dat de rechter hen voor hun eigen veiligheid, of de veiligheid van hun omgeving, achter gesloten deuren plaatste. Deze behandelvorm heet JeugdzorgPlus, ook wel bekend als gesloten jeugdzorg.

Nieuws

In 2007 werd gesloten jeugdzorg landelijk ingevoerd. Voor die tijd werden jongeren in jeugdgevangenissen geplaatst, ook al hadden ze vaak geen strafbare feiten gepleegd. In eerst instantie was de verandering een vooruitgang voor jongeren. Later bleken grootschalige instellingsgebouwen en een repressief behandelklimaat voor veel jongeren problematisch.

Kwetsbare jongeren laat je niet alleen en horen niet achter gesloten deuren, hoe complex hun problemen ook zijn. Daarom sprak de Koppeling in 2013 de ambitie uit zichzelf overbodig te maken en te gaan voor: geen kind meer gesloten.

Samen met ketenpartners als de Jeugdbescherming, William Schrikkergroep, Altra, politie en Gemeente Amsterdam ontwikkelden we alternatieven om gesloten machtigingen te voorkomen. In 2022 waren daardoor nog maar 24 plekken nodig, verdeeld over 4 groepen. Zij verhuisden naar huiselijke appartementen in woonwijken. Het grootschalige instellingsgebouw in Amsterdam Zuidoost kon sluiten.

De overgang naar kleinschalige groepen in huiselijke appartementen is voor Levvel een belangrijke mijlpaal in de transformatie van de JeugdzorgPlus. We zijn trots dat we als een van de eersten in Nederland zover zijn. Ondertussen blijven we alternatieven ontwikkelen en de hulp verbeteren.

Het transformatieverhaal van Koppeling-directeuren Liesbeth Postma en Frederique Coelman lees je in hun speech de OntKoppeling.

 

Nieuwe bestemming voor de gebouwen

De Koppeling bestond uit twee delen: de oudbouw en de nieuwbouw. Woningcorporatie de Alliantie transformeert de oudbouw tot de Tafelberg, een community voor starters en jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben. De nieuwbouw is nu van COA, zij huisvesten alleenstaande minderjarige asielzoekers.