Mees (10 jaar) praat alleen thuis, in de achtertuin of in de auto
Mees praat thuis volop, maar zegt in de klas helemaal niets. “Geen arts weet er raad mee”, vertelt zijn moeder Nicole. Totdat een juf haar vertelt over selectief mutisme.
Mees (10 jaar) spreekt thuis volop maar zegt op school en in andere sociale situaties helemaal niets. Hij praat alleen maar thuis tegen de gezinsleden, in de achtertuin of in de auto met de ramen dicht.
Angststoornis
“Geen arts weet er raadt mee”, vertelt zijn moeder Nicole. Totdat een juf haar vertelt over selectief mutisme. Hoogleraar Lisbeth Utens (Levvel en UvA) pleit voor meer bekendheid over de stoornis: “Het is een lastige angststoornis, die lang kan aanhouden.”
Stapsgewijs leren praten
Experts van Levvel hebben eerder een behandeling ontwikkeld voor deze kinderen. Deze behandeling vindt plaats op school: Praten op school, een kwestie van doen. Lisbeth: “In een behandeltraject leren de kinderen stapsgewijs in oplopende moeilijkheidsgraad praten. Van blazen naar fluisteren en hardop goedemorgen zeggen tegen een klasgenootje, dan tegen de leerkracht, en zo steeds verder.”
Beter en makkelijker oefenen
Om de kinderen te helpen om makkelijker en beter te kunnen oefenen met praten, willen Levvel, Amsterdam UMC en de UvA Virtual Reality Exposure inzetten, naast de huidige face-to-face behandelingen. De kinderen kunnen dan met de VR bril naar een virtuele, driedimensionale klas gaan, waarin ze kunnen oefenen met praten op school en in de klas. Dit verlaagt de drempel naar het praten in de werkelijkheid en maakt de kans op succes groter. Om de VR-tool te realiseren loopt er momenteel een fondsenwervingsactie.
Help jij mee?
Help jij mee om de behandeling van deze kinderen te verbeteren? Jouw donatie is van harte welkom:
Benieuwd naar het verhaal van Mees?
Je leest het hele interview in de Linda: