IFA Jong is er voor jongeren van 12 tot 16 jaar met forensische problematiek
image/svg+xml
Gepubliceerd op 20 juni 2023

IFA Jong, speciaal voor jongeren van 12 tot 16 jaar

Speciaal voor jongeren van 12 tot 16 jaar met forensische problematiek hebben wij IFA Jong ontwikkeld.

Nieuws

Je hoort het steeds vaker, geluiden over de ‘verharding en verjonging’ van de criminaliteit. Jongeren lijken op steeds jongere leeftijd in aanraking te komen met justitie vanwege ernstige strafbare feiten: gewelddadige delicten waarbij ook messen en andere wapens worden gebruikt. Ook wij merken het, we zien dat jongeren op steeds jongere leeftijd bij ons worden aangemeld voor forensische hulp. Uit een procesevaluatie van onze Intensieve Forensische Aanpak (IFA) bleek dat juist de doelgroep van 12 tot 16 jaar minder profiteerde van de hulp. Het recidiverisico nam bij deze groep minder af, in vergelijking met de oudere jongeren. Speciaal voor jongeren van 12 tot 16 jaar heeft Levvel IFA Jong ontwikkeld.

Geld en status

De jongere doelgroep kenmerkt zich door een verharde, pro-criminele houding, antisociale denkpatronen en een negatieve vriendenkring. Met een ambitie om een grote crimineel te worden, met veel geld en veel status. In deze doelgroep is vaak sprake van  een lichte verstandelijke beperking al dan niet gecombineerd met psychische problematiek. De jongeren komen vaak uit gezinnen waarbij al langere tijd veel problemen spelen die te maken hebben met de bestaanszekerheid.

Vanaf 12 jaar

Naar aanleiding van de conclusies uit de procesevaluatie van IFA en de waargenomen trends in de samenleving, heeft Levvel, in opdracht van het Actie Centrum Veiligheid en Zorg, de aanvullende module IFA Jong ontwikkeld. IFA Jong is een doorontwikkeling vanuit de Intensieve Forensische Aanpak (IFA). IFA Jong richt zich op de jongere, vaak emotioneel verharde doelgroep vanaf 12 jaar. We werken traumasensitief en cultuursensitief. Met een sterke systeemgerichte aanpak, waarbij ons hoofddoel niet in de eerste plaats is om recidive te voorkomen, maar wij alles op alles zetten om juist de omgeving van de jongere en de opvoeders te versterken, onder andere door  een goede band en met school op te bouwen. 

Focus op omgeving

Met IFA Jong willen wij bijdragen aan een meer waarderende en beschermende omgeving voor deze jongeren. Op die manier maken we hen weerbaarder tegen de verleidingen van de straat en de digitale omgeving, die hen verder de criminaliteit in willen trekken. Daarnaast begeleiden we de ouders, zodat zij hun kind – samen met de personen uit hun (verrijkte) netwerk, kunnen ondersteunen in het maken van betere keuzes. Om zowel jongeren als ouders mee te nemen in deze integrale aanpak, werken wij in een duo van een IFA-coach en een systeemtherapeutisch werker. Vanuit IFA Jong werken we nauw samen met het onderwijs, de verslavingszorg en ons ervaringskennisteam. Waar mogelijk treken we samen op met de Credible Messengers.
 

Meer weten?

Je vindt meer informatie over IFA Jong in deze folder:

Intensieve forensische aanpak voor jongeren vanaf 12 jaar


Of lees onze visie op forensische zorg en risicojeugd:

Visie op forensische zorg en risicojeugd

 

De Levvel nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven en niks missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Lees de laatste editie