Kamers met Aandacht
image/svg+xml
Gepubliceerd op 7 maart 2022

Eerste Amsterdamse jongere op Kamer (- met Aandacht)

Op jezelf wonen is een grote stap. Daarom is het ook fijn als je terug kan vallen op ouders of vrienden. Maar wat als dat sociale vangnet er niet is en je geen vertrouwde plek hebt om naar terug te keren? Kamers met Aandacht werkt in Amsterdam aan een pilottraject en zoekt particulieren die woonruimte willen verhuren, maar ook een steuntje in de rug bieden aan Amsterdamse jongeren tussen 18 en 23 jaar met een achtergrond in jeugd- of pleegzorg. Zo worden de jongeren op weg geholpen naar zelfstandigheid en een kansrijke toekomst.

 

Nieuws

Eerste huurovereenkomst in Amsterdam

Levvel heeft samen met Gemeente Amsterdam en andere zorgorganisaties het initiatief genomen om jongeren en particuliere verhuurders te koppelen. In februari werd de allereerste huurovereenkomst getekend door Vanessa (19): “Ik heb hier lang naar uitgekeken, sinds november zijn we hiermee bezig, ik ben er wel aan toe om op eigen benen te gaan staan.”

Verhuurders Joke Hellemans en Maarten Elink Schuurman hoorden van Kamers met Aandacht via een buurvrouw. Ze lieten zich informeren en besloten een kamer in hun huis beschikbaar te stellen: “De woningnood in de stad onder jongeren en studenten is groot, wij konden ruimte vrijmaken in ons huis en overwogen al een tijdje een kamer ter beschikking te stellen. Toen we van een buurvrouw hoorden dat een haar bekend meisje een Kamer met Aandacht zocht inspireerde dat ons, juist ook omdat het een kwetsbare jongere betreft. We maakten kennis, samen met haar begeleider, en zagen het wel zitten. Ook omdat de organisatie duidelijke voorwaarden stelt die verhuur safe maken.”

Na een zorgvuldige match, hebben de verhuurders Joke en Maarten en Vanessa elkaar een paar keer ontmoet om kennis te maken en afspraken vast te leggen onder begeleiding van de coördinator van Kamers met Aandacht. De verhuizing staat voor deze maand gepland. Vanessa: “Ik ben blij met deze kamer en heb zin om er mijn thuis van te maken. Dat ik bij Joke en Maarten terechtkan met een vraag of ingewikkelde post, vind ik een fijn idee.

 

Kamers met Aandacht

Bianca van der Neut, directeur en oprichter Kamers met Aandacht, startte dit project om dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Ze zag dat het regelmatig misging met jongeren die uitstroomden uit de jeugdzorg. De stap om op jezelf te wonen met weinig helpend netwerk is namelijk vaak te groot.

Met Kamers met Aandacht is er ruimte voor een tussenstap op weg naar zelfstandigheid. De jongeren zijn gescreend en serieus met hun leven bezig. Zij hebben minimaal 24 uur per week dagbesteding - een baan of opleiding - wassen, koken en betalen de huur zelf. Daarnaast heeft elke jongere het eerste half jaar een eigen hulpverlener, die met de jongere in gesprek gaat om te kijken hoe het gaat.

Heb jij ruimte in je huis en hart? Of ken je iemand? Verhuur een kamer met aandacht en help een jongere op eigen benen te staan. Kijk voor meer informatie op kamersmetaandacht.nl.