jongetje met rood haar en sproeten
image/svg+xml
Gepubliceerd op 9 maart 2023

Een licht verstandelijke beperking?

Kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) hebben moeite om mee te komen op cognitief, sociaal-emotioneel en praktisch gebied. Hierdoor stagneren zij in hun ontwikkeling. Vaak leidt dit tot gedragsproblemen vooral als er sprake is van psychische en/of psychiatrische klachten. 

Nieuws

Het begrijpen, opvoeden en tot ontwikkeling laten komen van een kind of jongere met een licht verstandelijke beperking vraagt om specifieke kennis. Levvel heeft deze expertise in huis. Enige tijd geleden hebben wij door de overgang van Levvel5 naar Levvel onze expertise op dit gebied uitgebreid. Wij zijn gespecialiseerd in diagnostiek, preventieve zorg, ambulante gezinsbehandeling, tijdelijk wonen, dagbehandeling, therapie en crisishulp voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Benieuwd naar onze werkwijze? Onderstaande casus geeft een beeld van hoe wij multidisciplinair samenwerken:  

Een jongen kwam bij ons op een kleinschalige groep vanuit een gesloten instelling met onder andere een licht verstandelijke beperking en forse gedragsproblematiek. Thuis wonen was helaas niet meer haalbaar. De jongen liep vast op bijna alle punten van de BIG 5 [www.levvel.nl/big5] en wilde graag ondersteuning. De jongen, zijn netwerk en de hulpverlener maakten samen een plan op wat de jongen zelf wilde en nodig had.   

 Na eerst een periode van rust gaf de jongen aan forse traumaklachten te hebben. Aan de hand hiervan is er traumadiagnostiek ingezet waar PTSS uit kwam. Vervolgens is in overleg met het traumateam gekeken welke traumabehandeling het meest passend was. Gelukkig kon een collega met LVB-kennis snel starten met traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TF-CBT). De jongen wilde daarnaast ook wat meer te doen hebben, maar school was door o.a. alle traumaklachten nog te hoog gegrepen. Samen keken we, ook met zijn netwerk, naar een mogelijke dagbesteding. Dat werd boksles en een passende dagbesteding bij Levvel. Hierdoor viel de jongen niet terug in het criminele gedrag.   
  
Het gaat, na een erg onrustige periode, steeds beter met hem. Hij heeft het gevoel echt te mogen zijn wie hij is, inclusief zijn boosheid en lastige periodes. We zijn trots op hem en hebben vertrouwen in een goede afloop. Het is fijn werken al die verschillende expertises onder één dak. 
 

Wil je een kind of jongere met een licht verstandelijke beperking aanmelden, of eerst overleggen? Neem contact op met het aanmeldteam. Zij helpen je graag verder.  

088 054 70 01

aanmelden@levvel.nl  

 

De Levvel nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven en niks missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Lees de laatste editie