inhetnieuws
image/svg+xml
Gepubliceerd op 27 februari 2023

Levvel in de media 2022

Zeer regelmatig is Levvel in het nieuws. Journalisten weten ons te vinden voor een reactie op actuele onderwerpen of doen een beroep op de specialistische kennis van onze professionals. Zo waren we onder andere te zien, horen en lezen bij BNNVara, De Balie, NRC, Trouw, AT5 en het NOS Journaal. Een greep uit de actuele onderwerpen die het afgelopen jaar (2022) in de media waren.

Nieuws

Geen kind meer gesloten
Tijdens de week van stichting 'Het Vergeten Kind' werd gesproken over wat er eigenlijk gebeurt als de gesloten jeugdzorg stopt. Margot Ende - van den Broek, directeur van ‘Het Vergeten Kind’ en Frederique Coelman, directeur zorg van Levvel, praatten hierover op 2 februari 2022 in een radio uitzending van BNNVara.

Beluister hier de uitzending


Uithuisplaatsingen in Amsterdam
Live Journalism (De Balie) onderzocht samen met AT5 uithuisplaatsingen in Amsterdam. Wat gaat eraan vooraf, hoe gaat het in z’n werk en vooral: wat gebeurt er nadat is besloten dat een kind niet meer thuis kan wonen? Dat onderzoek heeft geleid tot korte theatervoorstelling. Het nagesprek werd gevoerd met wethouder Simone Kukenheim, bestuurder van JBRA Claire Vlug, directeur van De Koppeling Frederique Coelman en hoogleraar residentiële jeugdzorg Peer van der Helm.

Bekijk hier het nagesprek
 

Tackle your Tics
Lisbeth Utens, psycholoog en bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie voor angststoornissen bij kinderen, was meerdere keren in het nieuws. Zo gaf ze in het AD haar mening vanuit een psychologische invalshoek over gaatjes schieten bij kinderen.

Lees hier het volledig artikel

En het VGCt magazine interviewde haar voor de serie 'Mooi werkmoment'. Lisbeth vertelt over de ontwikkeling en implementatie van het behandelprotocol Tackle your Tics, een korte en intensieve groepsbehandeling voor kinderen met tics.

Lees hier het interview 
Je vindt het op pag 8-9.

 

Myrna Cleef over jongensuitbuiting
Myrna Cleef was te gast bij het radioprogramma Vroeg! Naar aanleiding van de documentaire Payboys (Videoland) waarin jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting en illegale prostitutie aan het woordkomen, vertellen Myrna en documentairemaker Willem Timmers over de schrijnende en pijnlijke situaties waar deze jongens in terecht komen en hoe ze geholpen kunnen worden.

Beluister hier de uitzending


Documentaire ‘Wij praten niet’
De afgelopen twee jaar liep documentairemaker Marjolein Busstra mee met behandelaren en jongeren bij PinQ. ‘Wij praten niet’ werd een indringende documentaire over jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film volgt drie meisjes en een jongen, die ons door middel van diepgaande gesprekken met hun therapeuten meenemen in hun innerlijke strijd. Alle vier proberen ze te breken met hun voormalige wereld, waar ze - de één meer dan de ander - maar moeilijk van los kunnen komen.

De documentaire bekijk je hier


Psychische hulp voor Oekraïense kinderen
Hoe help je Oekraïense kinderen met het verwerken van hun vlucht en de beelden van de oorlog nu ze hier in Nederland op een veilige plek zijn aangekomen? Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Pharos / Expertisecentrum Gezondheidsverschillen en Levvel ontwikkelden samen beeldverhalen over trauma en depressie in het Oekraiens en Russisch. Irma Hein, kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel en betrokken bij de beeldverhalen, werd hierover geïnterviewd op Radio1, in De Nieuws Bv.

Beluister hier het interview


Arne Popma over jeugdstrafrecht
In november besteedde het NOS Journaal aandacht aan het jeugdstrafrecht. Aanleiding is de openbare rechtzaak van een minderjarige die verdacht wordt van het plegen van een liquidatie (artikel in de Volkskrant). Deze jongen was destijds 16 jaar. Omdat de verdenkingen zo ernstig zijn, wordt de zaak bij hoge uitzondering niet achter gesloten deuren, maar in het openbaar behandeld.
Hoogleraar en kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma werd door het Journaal geïnterviewd over het belang van het jeugdstrafrecht.

Bekijk de uitzending van het NOS Journaal hier

(item met Arne start bij 15:10).


De helden van de zorg
Twee van onze collega’s, Esmaralda de Haan en Sergio Ommel, waren te zien in het SBS6 televisieprogramma ‘De helden van de zorg’. Samen met een jongere, Emma en Jacob (fictieve namen) geven ze een inkijkje in hun werk. In de serie De helden van de zorg verrassen presentatoren Kevin Brouwer en Nance Coolen zorginstellingen, ziekenhuizen en lokale helden door heel Nederland. Ze horen mooie, ontroerende maar ook grappige verhalen van medewerkers.

Bekijk het programma hier

 

 

De Levvel nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven en niks missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Lees de laatste editie