Vakantiepleegzorg
image/svg+xml
Gepubliceerd op 8 maart 2023

Het is maar een weekje

Jolanda Voorham (42) is parttime kraamverzorgster en getrouwd met Eelco (43), toezichthouder groen van de gemeente Leiderdorp. Ze hebben een zoon (11), twee dochters (14 en 17), een pleegdochter (4) en tijdelijk een peuter (2) en een baby in crisisopvang. Afgelopen zomervakantie logeerde Gino (15) en Mara (12) ieder een weekje bij hen.

Nieuws

‘Het leuke van vakantiepleegzorg vind ik dat we kinderen van een andere leeftijd kunnen opvangen dan waar we ons voor opgegeven hebben. Voor lange tijd een puber erbij, dat zou hier niet werken, maar voor een weekje vinden we dat juist heel leuk. En het breekt die lange zomervakantie.

‘In de eerste week van de zomervakantie kwam de vijftienjarige Gino bij ons logeren. We hoopten vooraf dat het zou klikken met onze zoon van elf. En gelukkig was dat zo.

‘Gino woont bij zijn tante. Zij moest een weekje ontlast worden. Hij bleek dol op gamen, maar mijn zoon is een echte buitenspeler, dus die twee gingen al snel naar de winkel om een piepschuim vliegtuig te kopen waar ze vervolgens buiten uren zoet mee waren.

Vakantiepleegzorg

Hou het simpel

‘In zo’n vakantieweek zijn we allemaal wat relaxter. We houden pyjama-ochtend, eten pizza, kijken een film met de gordijnen dicht en popcorn op de bank, we bakken een keer koekjes. Het zijn misschien kneuterige simpele dingen, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik ga niet de hele dag dingen met ze doen. Als het zo uitkomt gaan we naar de bios of zwemmen. Maar gewoon even niks hoeven is ook vakantie.

‘De laatste week van de zomervakantie kwam de twaalfjarige Mara logeren. Ze was een aantal keer uit huis geplaatst en woonde nu weer thuis. Zij zag de week helemaal niet zitten! Dan denk ik: we zien het wel. Stel, het wordt pittig, dan is het maar een weekje. Dat is het fijne van vakantiepleegzorg.

Maar Mara bleek verzot te zijn op onze Franse bulldog. We hadden heel veel lol tijdens een maskeravondje waar ik zelfs mijn man voor wist te porren. Mijn dochter lakte haar nagels en Mara stuurde trots een foto naar het thuisfront. Uiteindelijk ging ze huilend weg, omdat ze het zo fijn had gehad.

Mooie oefenstap

‘Ga het kind niet de hele week entertainen, doe je eigen dingen. Hou het simpel. Zeg waar de koelkast is, zodat ze zelf hun drinken pakken. Kook een keer wat ze lekker vinden. Haal een keer pizza. Wandel naar de ijsboer.

‘Uiteindelijk vind ik het vooral heel gezellig. Afgelopen zomer stonden we met z’n elven in de rij bij de ijsboer. Al die verschillende kinderen, van verschillende leeftijden, uit verschillende culturen. Dan zeg ik: ‘Even koppen tellen, ja, tien, we zijn compleet.’ Dat vind ik heerlijk!

‘Ik zou iedereen aanraden om het gewoon eens te proberen. Twijfel je over het pleegouderschap? Dan is vakantiepleegzorg het een mooie oefenstap. Je hebt geen verplichtingen, geen huisbezoeken. En je kunt vooraf kennismaken om te kijken of het klikt.’

 

Vakantiepleegouders zijn nodig. Interesse? Meld u dan direct aan! Of bel voor meer informatie met een van onze consulenten.

Ja, ik wil informatie over vakantiepleegzorg

088 054 82 05

Heb je nog geen STAP training gevolgd? Oftewel ben je nog niet aangemeld als pleegouder? Dan kun je bij interesse een voorbereidende training volgen. 

De namen van de kinderen zijn vanwege privacy gefingeerd.