jong meisje op voorgrond, pleegouders zitten op bank erachter
image/svg+xml

Pleegouder, iets voor jou?

Wil je iets doen voor een kind dat niet thuis kan wonen? En heb je interesse om pleegouder te worden? Dan ben je welkom bij Levvel. Samen met 1200 pleeggezinnen zorgen we ervoor dat pleegkinderen zo thuis mogelijk kunnen opgroeien. 

Wat het betekent om pleegouder te zijn? Welke verschillende vormen van pleegzorg zijn er? En hoe word ik eigenlijk pleegouder? Lees hier meer.

Aanmelden informatieavond

Ben je al pleegouder bij Levvel, klik hier 

Pleegouder worden

Wat doet een pleegouder? 

Opgroeiende kinderen hebben een stabiele en veilige omgeving nodig. Maar wat als die zorg ontbreekt? Dan is het mooi dat er pleeggezinnen zijn die pleegkinderen een tweede thuis bieden. 

Een plek waar een kind terecht kan, als het thuis even niet gaat 

Sommige pleeggezinnen nemen een kind in huis tot de problemen thuis zijn opgelost. Maar ook parttime kun je als pleegouder van grote betekenis zijn. Dan komt een kind bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie logeren.

Als pleegouder werk je zoveel mogelijk samen met de ouders van het kind. Dat is in het belang van de ontwikkeling van het kind. Bij voorkeur plaatsen we een kind in een pleeggezin uit de eigen vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Dat noemen we netwerkpleegzorg. Kan dat niet? Dan gaan we over op bestandspleegzorg: pleegzorg waarbij een kind en het pleeggezin elkaar nog niet kennen. 

Het pleeggezin is na voorbereiding en screening goedgekeurd als aspirant pleeggezin en wordt ingeschreven in het bestand van Levvel. 

Vormen van pleegzorg

Jouw huis een 2e thuis 

Voor ieder pleegkind willen we snel een fijne en veilige plek kunnen bieden. Nieuwe pleeggezinnen zijn dan ook meer dan welkom. Overweeg je ook om pleegouder te worden? In zes stappen bereiden we je goed voor op het pleegouderschap.

Kan ik pleegouder worden? 

Het allerbelangrijkste is dat je een kind een stabiele leefsituatie kunt bieden. Ieder pleegkind heeft iets anders nodig van een (tijdelijke) opvoeder. Per situatie kijken we of de behoefte van een pleegkind aansluit op het aanbod van een pleeggezin. 

Lees meer over voorwaarden

Meer weten?

Lees pleegzorgverhalen van (pleeg)kinderen, (pleeg)ouders, pleegzorgwerkers en professionals op Thuismakers. Of kijk in onze Levvel-pleegzorgapp (iOS en Android). 

Aanmelden informatieavond

Informatiepakket pleegzorg aanvragen

Folder: Jouw huis een 2e thuis


Liever direct contact? 
Bel dan met 088 - 05 482 of mail naar pleegzorg@levvel.nl.