
Pleegouder, iets voor jou?
Soms kunnen kinderen of jongeren (tijdelijk) niet thuis wonen. Of kunnen zij of hun ouders wel een steuntje in de rug gebruiken. Wil jij iets voor hen betekenen? Dat kan! Als pleegouder kan jij het verschil maken voor een kind. Je hulp is meer dan welkom.
Een liefdevol thuis
Pleegouders zijn hard nodig. Alleenstaanden, echtparen, homo of hetero, samenwonenden met of zonder kinderen: in principe kan iedereen pleegouder worden. Als je maar minimaal 21 jaar bent en een kind een stabiel, veilig en liefdevol thuis kan bieden.
Wat past bij jou?
Als pleegouder ben je niet automatisch fulltime verantwoordelijk voor een pleegkind en ook niet altijd voor langere tijd. Er zijn verschillende vormen en we kijken samen wat bij jou past:
Kan het kind in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven? Bijvoorbeeld bij familie, vrienden of buren? Dan heeft dat onze voorkeur. We noemen dit netwerkpleegzorg. Soms een weekend, een paar dagen tijdens een crisis, een paar weken, maanden of soms voor een aantal jaar.
Pleegzorg in het weekend of in de vakantie. Zo krijgen ouders even wat ‘rust’ en escaleren situaties minder snel. Daardoor kan een kind toch thuis blijven wonen. Vakantiepleegzorg kan voor 1 keer. Bij weekendpleegzorg is het kind meestal 1 tot 2 keer per maand een weekend bij jou, soms ook een dag doordeweeks. En eventueel tijdens een vakantie.
Soms escaleert de situatie in een gezin zó erg, dat een kind onmiddellijk uit huis moet. Dan brengen we hem of haar naar een crisispleeggezin. Het is belangrijk dat het kind meteen bij jou terecht kan. Je hebt dan geen tijd om kennis te maken met het pleegkind. Het kind blijft zo lang als nodig is. Crisispleegzorg gaat in dat geval over in kortdurende pleegzorg. We zoeken uit of het kind terug naar huis kan of wat een andere geschikte plek is om te wonen. Bij deze vorm is het heel belangrijk dat je als pleegouder flexibel bent.
Soms is het nog onduidelijk waar een kind op langere termijn kan wonen. We kijken altijd of het kind terug kan naar de ouders. En anders naar een andere plek. In de tussentijd woont het kind een paar maanden tot een jaar bij jou. Soms wat langer.
Sommige kinderen kunnen niet meer bij hun ouders wonen. Zij groeien dan op bij jou in een pleeggezin. Vaak tot ze 21 jaar zijn. Goed om te weten: het is nooit helemaal zeker of een kind ook echt zo lang blijft. De thuissituatie kan altijd veranderen.
Denk je erover na om pleegouder te worden? Kom dan eens naar een (online) informatiebijeenkomst. Een pleegzorgtrainer en een ervaren pleegouder geven antwoord op al je vragen.
Besluit je om pleegouder te worden? Dan vragen wij bij de Raad voor de Kinderbescherming een ‘verklaring van geen bezwaar’ aan. We voeren meerdere gesprekken met jou (én met je partner, als je die hebt). We bespreken waarom je pleegouder wil worden. Ook bekijken we of je aan bepaalde voorwaarden voldoet:
Om je voor te bereiden om het pleegouderschap, volg je een ‘STAP-training’. Dit staat voor Samenwerking Teamwerk Aspirant Pleegouders. Hier leer je van alles over thema’s als: verlies, hechting, gedrag en de impact op jouw eigen leven of gezin.
Ben je 'geaccepteerd' als pleegouder? Geweldig! We starten dan met het matchingsproces. We kijken naar de behoefte van de kinderen die wachten op een plek. En naar de verwachtingen en wensen van de eigen ouders van het kind. Denken wij dat er een goede match is? Dan nemen we contact met je op.
Vervolgens maken we een afspraak voor een matchingsgesprek. Is iedereen het ermee eens is dat het kind bij jou komt wonen? Dan maken jij en het kind kennis. Bij jou thuis, of in de eigen omgeving van het kind. Daarna spreken jullie nog een paar keer af om elkaar beter te leren kennen. Als alles goed gaat komt het kind bij je wonen.
Je krijgt begeleiding van een pleegzorgmedewerker van Levvel. Hij of zij ondersteunt je in het contact met de ouders. En voert persoonlijke gesprekken met je pleegkind. Bij je pleegzorgmedewerker kun je met al je vragen terecht.
Pleegouder worden bij Levvel?
Dat kan als je in één van deze gemeenten woont:
- Aalsmeer
- Amstelveen
- Amsterdam
- Beverwijk
- Blaricum
- Bloemendaal
- Diemen
- Edam - Volendam
- Gooise Meren
- Haarlemmermeer
- Heemskerk
- Heemstede
- Hilversum
- Huizen
- Laren
- Landsmeer
- Oostzaan
- Ouder-Amstel
- Purmerend
- Uithoorn
- Velsen
- Wijdemeren
- Waterland
- Wormerland
- Zaanstad
- Zandvoort
Zit jouw gemeente er niet bij?
Je krijgt een vergoeding
Als pleegouder krijg je een vergoeding voor de kosten die je maakt. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door de overheid. Een pleegzorgvergoeding is géén salaris of inkomen.
Meer over de pleegzorgvergoeding
Meer weten?
Neem eens een kijkje in onze Levvel-pleegzorgapp (iOS en Android). Of lees Thuismakers, ons magazine speciaal voor pleegouders.
Benieuwd naar wat Levvel nog meer voor je kan doen?
Waar kunnen we je mee helpen?
Liever direct contact? Dat kan! Wij denken graag met je mee.