tiener meisje armen over benen
image/svg+xml

VIG: gezinshulp meestal vanuit drang of dwang

Informatie voor verwijzers

Coaching voor gezinnen waarin kinderen onveilig opgroeien en hulpverlening moeilijk van de grond komt. Vooral daar waar gezinsleden weerstand laten zien, waar afspraken niet door ouders worden nagekomen of waar de ingezette hulpverlening onvoldoende resultaat oplevert. 

Voor wie is VIG?

VIG-coaches begeleiden gezinnen met complexe problematiek op verschillende levensgebieden. In de gezinnen kan sprake zijn van kindermishandeling, verwaarlozing, huiselijk geweld, huisvesting, schulden en meer.

Welke gezinnen kunnen profijt hebben van een VIG-coach?

  • Gezinnen met minimaal 1 kind onder de 16 jaar.
  • Gezinnen waarbij sprake is van problemen op verschillende levensgebieden en waarbij er altijd sprake is van opvoedingsproblematiek.
  • Gezinnen waarbij reguliere hulpverlening geen/onvoldoende verbetering heeft gebracht.
  • Gezinnen die niet (meer) gemotiveerd zijn voor vrijwillige hulpverlening en de deur dicht houden.
  • Gezinnen waarbij een OTS of een uitplaatsing van de kinderen of huisuitzetting dreigt.

             

Contra-indicaties

  • Doorkruising van een lopend justitieel onderzoek.
  • De politie heeft aanwijzingen voor een verhoogd risico op persoonlijke onveiligheid van de coach.
  • Zware psychiatrie en/of ernstige verslavingsproblematiek.
  • Het niet hebben of op korte termijn kwijtraken van een eigen woning.

 

Doel van de coaching

Na afloop van het traject staan de gezinsleden (weer) open voor reguliere hulp. De kinderen kunnen veilig opgroeien binnen het gezin en de basis van het gezin is op alle levensgebieden op orde.

                           

Werkwijze

Bij een aanmelding voor VIG is er vaak sprake van een zorgelijke en onveilige situatie, waarbij het gezin geen hulpverlening accepteert. Deze weerstand kan verschillende oorzaken hebben. De coaches onderzoeken waar deze weerstand vandaan komt, om hem te kunnen doorbreken.

 

Onderzoek

Het VIG-team zet vanuit het drangkader een onderzoeksmodule in van ongeveer 6 weken. Tijdens deze 6 weken komt er meer zicht op de problematiek en de veiligheid in het gezin. Ook onderzoeken ze of VIG het juiste aanbod is voor het gezin. Past een andere hulpvorm beter? Dan adviseert het VIG-team daarover en beëindigt de hulp.

 

Hoofdtraject

  • In kaart brengen, beoordelen en vergroten van de veiligheid van kinderen in het gezin.
  • De basis op alle levensgebieden op orde brengen: schuldhulpverlening starten, huis is veilig en voorzien van noodzakelijke primaire inboedel, structuur in de opvoeding en het dagelijks leven aanbrengen, overlast in kaart brengen en verminderen, dagbesteding/schoolgang kinderen realiseren et cetera.

 

Einde van het VIG-traject

Na afloop van het VIG-traject wordt gezorgd voor een goede overdracht naar vervolghulp. Er ligt een duidelijk gefundeerd en uitgewerkt plan waarop vervolghulp zich kan baseren.

Op de achtergrond volgt de VIG-coach het gezin nog bijna een jaar na afsluiting van het VIG-traject. Diegene monitort de resultaten van het VIG-traject en ingezette vervolghulp. Na 3, 6 en 9 maanden na afsluiting van het VIG-traject neemt de coach contact op met alle betrokkenen (gezin en vervolghulp) om te kijken of de gemaakte afspraken werkzaam zijn. Zo nodig komt de VIG-coach in actie.

 

Dwang en drang

Bevoegde verwijzers kunnen VIG opleggen aan gezinnen, met name als er sprake is van weerstand. Verwijzers zijn soms terughoudend met termen als ‘drang en dwang’ en het uitvoeren van consequenties. Bij VIG is altijd het uitgangspunt om maatwerk te leveren, soms kan het bij het doorbreken van patronen en hardnekkig gedrag echter niet anders dan als VIG-coach helder en duidelijk uit te stralen dat niet-meewerken consequenties zal hebben. De houding van de coach richting ouders is uiteraard milder op het moment dat dit mogelijk is.

Van verwijzers verwachten we dat zij duidelijke voorwaarden stellen aan het gezin, op basis van het drangkader. Drang betekent dat gezinnen die niet voldoende meewerken, op een van tevoren met de verwijzer afgesproken wijze, consequenties ervaren. Deze consequenties hebben altijd betrekking op de (on)veiligheid binnen een gezin. Het drangmiddel is bedoeld als prikkel om gezinnen met soms veel opgebouwde weerstand tegen de hulpverlening alsnog (ook al is dit in eerste instantie extrinsiek) te motiveren voor hulp. Voorbeelden van consequenties zijn:

 

  • aanvraag tot beschermingsonderzoek bij de Raad voor de Kinderbescherming, door JBRA/WSS/LdH
  • een schriftelijke aanwijzing door JBRA/WSS/LdH
  • verzoek door JBRA/WSS/LdH bij de Kinderrechter tot uithuisplaatsing van de kinderen
  • uitvoeren van de consequenties zoals omschreven in de voorwaarden van het MPG-wooncontract (indien van toepassing)

 

Drang uit zich vooral in de no-nonsens houding en aanpak van de VIG-coach. VIG-coaches kunnen onverwacht op bezoek komen bij het gezin en komen ook buiten kantoortijd hulpverlenen. De VIG-coach heeft 8 uur per week beschikbaar voor het gezin. En is voor noodgevallen 24/7 uur bereikbaar voor het gezin en het (professionele) netwerk daar omheen.

 

Duur van het traject

Een VIG-traject duurt in principe 6 maanden en kan maximaal 1 keer worden verlengd.

 

Vragen en aanmelden

Het VIG-team denkt graag mee met de inzet voor hulp bij multi-probleem gezinnen. Neem gerust contact op met een VIG-coach om de casus te bespreken.

Vragen over VIG stel je aan:

Michel Clavan

06 3165 1889

Elian Volman

06 1158 1386

 

Of neem contact op met het aanmeldteam van Levvel:

Aanmelden@levvel.nl

088 054 70 01

Meld een gezin direct aan via het aanmeldformulier:
https://www.levvel.nl/vraag-direct-hulp-aan

 

VIG is onderdeel van afdeling Gezin en Systeem

Binnen Levvel’s afdeling Gezin & Systeem werken experts uit jeugd-ggz, jeugdhulp, LVB en volwassenen-ggz samen. Zij diagnosticeren, behandelen, en voeren (systemische) interventies uit, ten behoeve van een betere kwaliteit van leven voor gezinnen met meervoudige en complexe hulpvragen. Dat doen zij zoveel mogelijk ambulant bij het gezin thuis.

 

Over Levvel

Levvel is specialist voor jeugd en gezin, werkzaam in Amsterdam en omstreken. Wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.