ervaringsverhaal puber met capuchon en pet
image/svg+xml
Thema

Regelmatig opstandig, boos en agressief

Word je vaak boos? Ben je soms agressief? Ga je vaak tegen de regels in en maak je regelmatig ruzie? Dat gedrag zorgt meestal voor veel problemen. Voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Misschien is er sprake van een gedragsstoornis.

Meer weten? Kijk op Brainwiki 

Gedragsstoornis

Er zijn twee soorten gedragsstoornissen:

 • de oppositioneel-opstandige stoornis, of in het Engels: ‘Oppositional Defiant Disorder’ (ODD). Kinderen en jongeren met ODD zijn snel boos, dagen graag uit en hebben moeite zich te houden aan de regels van volwassenen. Ze vinden dat ze zelf gelijk hebben, en geven anderen de schuld van hun gedrag.
   
 • de normoverschrijdende gedragsstoornis, of in het Engels ‘Conduct Disorder’ (CD). Kinderen en jongeren met CD doen dingen die niet mogen. Bijvoorbeeld liegen, schreeuwen, vechten, stelen, weglopen van huis of spijbelen.  

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Een behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van hulp zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel.  

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

 • Informatie en voorlichting over gedragsstoornissen.
 • Cursussen en trainingen voor ouders en opvoeders. En ook voor leerkrachten. Hier leren ze hoe ze jou het beste kunnen helpen.
 • Leren hoe je je problemen kunt verminderen. Alleen of in een groep leer je hoe je beter met agressie kunt omgaan. En hoe jij je boosheid laat zien.   
 • Gezinstherapie voor jou en je gezin. Met elkaar kijken we hoe we kunnen samenwerken om de problemen te verminderen.
   
 • Medicatie. Heel soms helpen medicijnen. Als dat zo is, dan krijg je deze meestal naast een andere behandeling. En we overleggen natuurlijk altijd met jou en je ouders of opvoeders.

Ben je door je gedrag in onveilige situaties terechtgekomen en is de politie betrokken? Wij helpen ook jongeren die crimineel gedrag kunnen gaan vertonen of die vanwege crimineel gedrag door de rechter naar ons worden gestuurd. We werken dan samen met bijvoorbeeld de reclassering of Jeugdbescherming. 

Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz-keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.