klein jongetje rood haar armen voor zich
image/svg+xml
Thema

Dwangmatige handelingen en gedachten

Dwangstoornis

Steeds je handen wassen. Telkens controleren of je de oplader van je telefoon of spelcomputer uit het stopcontact hebt gehaald. Net zolang de deur open en dicht doen, tot het goed voelt. Of altijd 3 keer iets moeten aantikken. Gedachten die je maar niet uit je hoofd krijgt, vaak over akelige dingen die jou of je ouders zouden kunnen overkomen. Dat zijn voorbeelden van dwanghandelingen en dwanggedachten. Je kan je heel ongelukkig voelen door deze dwanghandelingen en gedachten. En ze kunnen je dagelijks leven flink verstoren. Toch lukt het vaak niet om ze te stoppen. Er kan dan sprake zijn van een dwangstoornis. Dat noemen we ook wel obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Gelukkig kun je aan een dwangstoornis ook iets doen.

Meer weten? Kijk op Brainwiki

Dwangstoornis

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Een behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van behandeling zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel.

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

  • Informatie en voorlichting over dwangstoornissen.
  • Leren hoe je je problemen kunt verminderen. Door je gedachten of gedrag te veranderen. Dat heet ‘cognitieve gedragstherapie’. Je leert dan bijvoorbeeld: 
    • in kleine stapjes de dingen weer te doen die je lastig vindt;
    • angstige gedachten de baas te worden.
  • Medicatie. Als medicijnen jou helpen, dan krijg je deze meestal naast een andere behandeling. We overleggen natuurlijk altijd met jou en je ouders of opvoeders. Jij bent de baas over je eigen behandeling en beslist hierover mee.
  • Begeleiding van je ouders of opvoeders. We leren ze hoe ze jou het beste kunnen helpen.

Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.

 

Voorbeelden van behandelaanbod

Folders expertisecentrum DAT

Folders gedragsproblemen en psychische klachten

 

Levvel Nieuws