Elk kind verdient een veilige en stabiele plek om op te groeien. Als dat thuis (tijdelijk) niet lukt, zorgen pleegouders, samen met ouders en anderen, voor de dagelijkse zorg. De pleegzorg verandert, en daarom is de landelijke richtlijn Pleegzorg vernieuwd. Die richtlijn sluit aan bij hoe wij bij Levvel werken: met aandacht voor gedeeld opvoederschap, de stem van het kind en (daar waar het kan) het samen plaatsen van broers en zussen. De vernieuwde richtlijn bevestigt de koers die we al hebben ingezet.
Bij Levvel geloven we in opgroeien in twee families. We werken vanuit de overtuiging dat kinderen het beste geholpen zijn als we sámen met ouders en pleegouders werken aan veiligheid, vertrouwen en toekomst. We zetten ons dagelijks in voor dit gedeelde opvoederschap, op basis van duidelijke afspraken en wederzijds respect.
We willen de stem van kinderen en jongeren duidelijker horen en hen actief meenemen bij beslissingen die hen raken. Hun stem doet ertoe, en we luisteren naar wat zij belangrijk vinden. Ook het samenplaatsen van broers en zussen heeft onze aandacht. En als dat niet mogelijk is, zorgen we voor zoveel mogelijk contact.
De herziene landelijke richtlijn Pleegzorg bevestigt de koers die we bij Levvel hebben ingezet en biedt tegelijk waardevolle handvatten om ons werk verder te versterken. De richtlijn helpt ons om bewuster en consistenter te handelen, in samenwerking met kinderen, ouders, pleeggezinnen en professionals. We blijven kritisch kijken naar onze werkprocessen en ondersteuning, en passen die waar nodig aan. Zo bouwen we samen aan pleegzorg die écht recht doet aan kinderen.
Gedurende het herzieningsproces van de richtlijn Pleegzorg heeft het lectoraat Pleeg- en Gezinshuiszorg van de Christelijk Hogeschool Ede, samen met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en de herzieningswerkgroep gekeken naar de ontwikkelingen in de pleegzorg. In de herzieningswerkgroep waren professionals uit de pleegzorg, jeugdbescherming, ervaringsdeskundige jongeren en (pleeg)ouders betrokken.
Kijk op de website van het NJi voor informatie over de richtlijn voor ouders en voor pleegouders.