dichtgeplakte deuren van de separeer
image/svg+xml
Gepubliceerd op 7 februari 2023

Landelijk steeds minder separeerruimtes JeugdzorgPlus

Van de 45 separeerruimtes die de afgelopen vier jaar in Nederland verdwenen, werden er 20 in 2022 gesloten. De verwachting van Jeugdzorg Nederland is dat het aantal separeerruimtes in 2023 verder zal afnemen (link naar persbericht). Levvel heeft in 2019 de separeerruimten in de JeugdzorgPlus reeds gesloten en was voorloper in het terugdringen van ‘drang en dwang’.

Nieuws

We weten dat separeren van kinderen niet helpt en zelfs schade toebrengt. Mede om die reden is de Koppeling (voormalige JeugdzorgPlus-instelling van de Levvel) al in 2013 begonnen met de 0 ambitie geen kind meer gesloten en het terugdringen van dwang en drang. In de afgelopen jaren hebben de medewerkers geleerd op een fundamenteel andere manier te kijken en werken met jongeren in de JeugdzorgPlus. Aansluiten bij de opgave van het kind, afstemmen, vertragen, oprecht luisteren en luisteren naar wat er achter het gedrag schuil gaat. Medewerkers leerden agressie voorkomen door in een vroeg stadium, steeds beter aan te sluiten bij de jongeren. Die methodiek maakte het mogelijk om de separeercellen al in 2019 te sluiten.

We bieden jongeren nu een kleinschalige groep aan en hebben de grootschalige instelling gesloten. Op weg naar steeds meer openheid en normaliseren van het gewone leven voor alle kinderen die tijdelijk Jeugdzorg met een Plus nodig hebben.

Ook de andere JeugdzorgPlus-instellingen in Nederland separeren steeds minder. Sommigen zijn al helemaal gestopt. Anderen werken daar naartoe. Levvel deelt de opgedane kennis en ervaring in het landelijke netwerk ‘Ik laat je niet alleen’.

Lees meer over de landelijke verandering: 
JeugdzorgPlus van 72 naar 27 separeerruimtes

Lees meer over de transformatie van JeugdzorgPlus bij Levvel: 
De OntKoppeling - het verhaal van Liesbeth Postma en Frederique Coelman

 

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Levvel in je inbox? Zo'n 4 keer per jaar versturen wij een nieuwsbrief.

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief