tiener meisje armen over benen
image/svg+xml

Een VIG-traject, hoe werkt dat?

Informatie voor ouders en opvoeders

Jeugdbescherming Amsterdam, de William Schrikker Stichting, of het Leger des Heils heeft jou en je gezin een VIG-traject opgelegd: voorwaardelijk interventie in gezinnen. Jullie krijgen een half jaar een VIG-coach. Deze VIG-coach komt regelmatig bij jullie thuis om rust en overzicht te creëren. In deze folder lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Het VIG-traject

Bij het VIG-traject krijg je intensieve begeleiding van een VIG-coach. Eerst brengt de VIG-coach jullie situatie in kaart. Vervolgens gaat die actief aan de slag en neemt waar nodig de regie van je over. Langzaam krijg je de verantwoordelijkheid en de regie weer terug. Het traject duurt maximaal 6 maanden en kan, als het nodig is, met nog eens 6 maanden worden verlengd. Hieronder lees je hoe het VIG traject verloopt.

Jouw VIG-coach

Je krijgt een VIG-coach toegewezen. Die is 24 uur per dag voor jou bereikbaar. Buiten kantoortijden geldt de bereikbaarheid alleen voor spoedgevallen. Als je deze pagina print (via de knop bovenaan) kun je daarna hieronder de gegevens van jouw VIG-coach invullen:

Naam VIG coach:……………………………………………………………………....…….

Telefoonnummer:…………………….................................................................

Het eerste huisbezoek

De VIG-coach komt eerst kennismaken bij jou thuis. Jullie zetten samen een aantal zaken op een rij. De VIG-coach verwacht daarom bij dit eerste huisbezoek van jou het volgende:

  • Je stelt al jouw huisgenoten aan de VIG-coach voor.
  • Je laat de VIG-coach jouw hele woning zien: alle vertrekken, de inhoud van de kasten en eventueel de berging.
  • Je bent verplicht om al je administratie en post op tafel klaar te leggen (o.a. bankafschriften, contracten, polissen en brieven van schuldeisers).
  • Je hebt vooraf voor de VIG-coach een lijst gemaakt met contactgegevens van mensen in je omgeving waar de VIG-coach contact mee kan opnemen. Zoals huisarts, werkgever, school, mentor,  coach, vrienden, enzovoort.

Jouw omgeving

Om een goed beeld van jouw situatie te krijgen, praat de VIG-coach natuurlijk met jou en je gezinsleden. Daarnaast neemt die contact op met andere betrokkenen. Denk hierbij aan de intern begeleider op school, huisarts, andere hulpverlenende instanties en de buurtregisseur. Als de VIG-coach contact opneemt met iemand uit jouw omgeving dan laat die dit aan je weten. Bij voorkeur gaat de VIG-coach er samen met jou naartoe.

Plan van aanpak

De eerste weken voert de VIG-coach gesprekken met jou en de betrokkenen. De coach krijgt daardoor een overzicht van jouw leefsituatie. Vervolgens schrijft je VIG-coach een plan van aanpak. Bij dringende zaken onderneemt de VIG-coach overigens direct actie. De richtlijn is dat het plan van aanpak 6 weken na de start af is.

In het plan van aanpak staan doelen die je met behulp van de VIG-coach binnen het half jaar moet halen. Na het VIG traject moeten in ieder geval de basiszaken (zie verderop: De doelen van VIG) in jouw gezin op orde zijn.

Als het plan van aanpak af is, nodigt de verwijzer je uit om het plan samen met jou te ondertekenen. De VIG-coach loopt het plan vooraf samen met jou door zodat je weet waarvoor je tekent. Het plan van aanpak wordt geschreven voor de opdrachtgever. Jij krijgt niet standaard een exemplaar.

Waarom is VIG nodig?

VIG is bedoeld voor gezinnen die op verschillende gebieden meerdere problemen tegelijk hebben. Je hebt bijvoorbeeld schulden, moeite met de opvoeding, weinig structuur in je huishouden en je maakt je misschien zorgen over de ontwikkeling van je kinderen. Ze veroorzaken bijvoorbeeld overlast op straat of ze gaan niet naar school. Het kan ook zijn dat je door een opeenstapeling van problemen niet aan werken toe komt.

In sommige gevallen maken mensen in je omgeving zich zorgen over de ontwikkeling van je kind(eren) en hebben ze dit gemeld bij een hulpverleningsorganisatie.

Je hebt in ieder geval al eerder hulp gehad maar je situatie is niet verbeterd. Of je hebt hulp aangeboden gekregen, maar je hebt er geen gebruik van gemaakt.

Misschien weet je niet hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken of waar je moet beginnen. Een VIG traject kan je hiermee helpen.

De doelen van VIG

Het VIG-traject, onder leiding van de VIG-coach, brengt weer structuur in het gezin en het huishouden. De VIG-coach leert je weer verantwoordelijkheid te nemen voor de opvoeding. Het belang van de kinderen staat centraal.

Na het VIG-traject moeten minimaal de volgende basiszaken op orde zijn:

  • Gestructureerde huishouding
  • Correcte en overzichtelijke administratie
  • Schulden zijn afgelost of passende schuldhulpverlening is van start gegaan
  • De kinderen worden goed verzorgd
  • De kinderen gaan dagelijks naar school (indien van toepassing
  • Geen overlast voor de buurt
  • Nodige individuele hulpverlening voor alle gezinsleden is ingezet (indien nodig)

Na het VIG-traject kun je specifieke vervolghulp krijgen. Jouw VIG-coach bespreekt met jou of dit nodig is.

De VIG-coach komt regelmatig bij je thuis

De VIG-coach komt regelmatig bij je thuis, op afspraak en onverwacht, ook 's avonds en in het weekend. De coach bepaalt in grote mate wat er in jouw gezin gebeurt. En laat zien hoe je jouw kinderen veilig en met de juiste zorg kunt laten opgroeien. Jullie brengen bijvoorbeeld samen een dagstructuur aan met vaste tijden voor het eten. Je VIG-coach zorgt ervoor dat je jouw kinderen op tijd laat opstaan om naar school te gaan, voldoende eten in huis hebt , de post beantwoordt, de administratie bijhoudt en het huis schoonmaakt. Ook leer je omgaan met geld. Kortom: de basiszaken voor een goed functionerend huishouden.

Andere instanties

De VIG-coach betrekt als dat nodig is ook anderen bij de aanpak van de problemen, zoals familie en buren, Jeugdgezondheidszorg, Jeugdbescherming, school, woningbouwvereniging, uitkeringsinstanties, politie en justitie. De VIG-coach kan bijvoorbeeld de woningbouwvereniging vragen de nodige reparaties aan het huis uit te voeren, taalles regelen of een oplossing zoeken voor aflossing van de schulden.

Einde van de begeleiding

Als de basiszaken in orde zijn, trekt de VIG-coach zich steeds meer terug en laat die het huishouden weer aan jou over. Natuurlijk krijg je daarbij begeleiding.
De VIG-coach kijkt tijdens het traject samen met jou naar mensen in je omgeving (netwerk) die je kunnen ondersteunen. Vooral na het VIG-traject kan dit heel steunend zijn.

Na het VIG-traject

Na het VIG-traject kun je specifieke vervolghulp krijgen. Jouw VIG-coach bespreekt met jou of dit nodig is. In dat geval worden bij de afronding van het traject afspraken met de betreffende hulporganisatie(s) gemaakt. Na het VIG-traject heeft jouw VIG-coach nog 9 maanden op 3 vaste momenten contact met jou en de vervolghulpverlening. De coach gaat dan na of alle partijen de gemaakte afspraken nakomen.

Als na het VIG-traject de doelen uit het plan van aanpak nog niet zijn behaald en de basiszaken in je gezin nog niet op orde zijn, dan kan de VIG-coach een verlenging aanvragen. De VIG-begeleiding kan maximaal met een half jaar worden verlengd.

Jouw medewerking

Het VIG-traject is niet vrijblijvend. Als je niet meewerkt of je wilt het plan van aanpak niet ondertekenen, kan dat gevolgen hebben. De gezinsvoogd stelt duidelijke voorwaarden en consequenties. Deze worden tijdens het startgesprek met jou besproken. Je kunt bijvoorbeeld een schriftelijke aanwijzing van uw gezinsvoogd krijgen. Een schriftelijk aanwijzing is een officiële opdracht om iets te doen of te laten in het belang van je kind(eren). Een voorbeeld van een schriftelijk aanwijzing is de opdracht jouw kind elke dag naar school te laten gaan. Als je je niet aan zo'n opdracht houdt, dan zou een uithuisplaatsing van jouw kind een volgende maatregel kunnen zijn.

Strafbare feiten

De VIG-coach is verplicht om strafbare feiten te melden, bijvoorbeeld bij uitkeringsfraude, wapenbezit, kindermishandeling of het aftappen van elektriciteit.

Levvel

Levvel is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of opvoeders. Van opvoedondersteuning tot (hoog)specialistische jeugdhulp, complexe psychiatrische zorg, TOPGGz en acute hulp: wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in complexe situaties weer op weg. Zodat zij met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. We kijken wat zij écht nodig hebben en staan 24/7 voor hen klaar. Samen zoeken we naar de beste oplossing. We komen bij kinderen en gezinnen thuis, maar bieden ook pleegzorg, gezinshuizen of een verblijfsvorm bij Levvel. En indien nodig, betrekken we de volwassen-ggz.

Meer hulpvragen waar wij jou bij kunnen helpen?