jongen
image/svg+xml

ToM-e training

Een groepstraining voor kinderen met autisme

De ToM-e training is een groepsbehandeling voor kinderen met een vorm van autisme. De training duurt acht weken. Iedere week is er een bijeenkomst bij Levvel. Die bijeenkomst duurt steeds één uur en 15 minuten en wordt begeleid door twee of drie groepstrainers.  Er doen zes kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd mee aan de behandeling.

 

Voor wie?

De ToM-e training is voor kinderen van acht tot twaalf jaar met een vorm van autisme. Je kan aan de training meedoen als je:

  • een gemiddeld intelligentieniveau hebt;
  • gemotiveerd bent om aan de training mee te doen;
  • en je je ruim een uur kan concentreren op de training.

In het intakegesprek kijken we of de training voor jou geschikt is.
 

Het doel

ToM staat voor Theory of Mind, ook wel inlevings-vermogen genoemd. Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk zich in te leven in anderen. Ze snappen niet wat een ander bedoelt of houden geen rekening met de gevoelens van anderen. In deze training leer je om je te verplaatsen in de gedachten en gevoelens van anderen. Ook leerje sociale situaties beter inschatten. De training helpt je om je sociale gedrag te verbeteren.

De ToM-e training is een deels digitale versie van de ToM training. In de ToM-e training worden de bijeenkomsten ondersteund met extra online oefeningen en aanvullende informatie.

 

Werkwijze

Thema

Iedere bijeenkomst heeft een ander thema, bijvoorbeeld: ‘Kijken vanuit iemand anders: wat zou de ander leuk vinden?’. Na de bijeenkomst ga je thuis samen met jouw vader, moeder of opvoeder oefenen met dit thema. We helpen je hierbij door een voorbeeldoefening te geven. Door samen te oefenen, leerje dat je de dingen die je tijdens de training leert, overal kunt gebruiken.

Voor kinderen

Tijdens de ToM-e training oefen je samen met de andere kinderen aan de hand van verhalen, sprookjes, spelletjes en rollenspellen. Jullie volgen een ‘superhelden training’, waarbij jullie missies uitvoeren en gadgets kunnen verdienen.

In de training leer je:

  • waarom het belangrijk is om goed naar anderen te kijken;
  • emoties  bij jezelf herkennen;
  • emoties bij anderen herkennen;
  • doen alsof;
  • het verschil tussen denken en voelen;
  • dat verschillende mensen anders kunnen denken over dezelfde situatie;
  • dat mensen andere dingen kunnen zeggen dan dat ze bedoelen (ironie).

Aan het einde van de bijeenkomst worden de ouders of verzorgers opgehaald. De kinderen vertellen dan wat ze die dag geleerd hebben. Na elke bijeenkomst krijgen de kinderen  een kleine thuisopdracht (‘missie’) mee die ze op het online platform ‘Jouw Omgeving’ kunnen maken.

Voor ouders of opvoeders

De ouders of opvoeders hebben een belangrijke rol in het slagen van de training. Daarom horen er ook twee ouderbijeenkomsten bij de training. In deze bijeenkomsten komen de ouders of verzorgers bij elkaar. De ouderbegeleiders leiden de bijeenkomst. Zij leggen uit: 

  • wat de doelen van de training zijn;
  • hoe we met elkaar aan deze doelen kunnen werken;
  • hoe ouders of opvoeders hun kind kunnen helpen om wat het op de training leert in dagelijkse situaties toe te passen.

Tijdens de ouderbijeenkomsten kunnen ouders of opvoeders ook uw vragen stellen en ervaringen delen met andere ouders of verzorgers. Naast de ouderbijeenkomsten zijn er voor de ouders of verzorgers ook oefeningen. Via het online platform ‘Jouw Omgeving’ kunnen zij met de oefeningen aan de slag.

Onze dochter heeft op een hele leuke manier geleerd om zich meer in anderen in te leven. Wij zijn erg enthousiast over de ToM-e training. - Een ouder

Aanmelden

Als je je wilt aanmelden bij Levvel, dan heb je een verwijzing nodig. Een huisarts, jeugdarts, medisch specialist of medewerker van een Ouder- en Kindteam, wijk- of jeugdteam, kan je naar Levvel verwijzen.  Deze verwijzers kunnen hiervoor gebruikmaken van het digitale aanmeldformulier op onze website.

Als je  al bij Levvel in behandeling bent:
Als je de ToM-e training wilt volgen, kun je contact opnemen met jouw behandelaar. Die kan je opgeven voor de training.

Nog vragen?

Hebben jij en/of je ouders nog vragen? Neem dan contact op met Elske Hoddenbach:
e.hoddenbach@levvel.nl

Levvel

Levvel is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of opvoeders. Van opvoedondersteuning tot (hoog)specialistische jeugdhulp, complexe psychiatrische zorg, TOPGGz en acute hulp: wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in complexe situaties weer op weg. Zodat zij met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. We kijken wat zij écht nodig hebben en staan 24/7 voor hen klaar. Samen zoeken we naar de beste oplossing.

Contactgegevens

Postadres: Postbus 303, 1115 ZG  Duivendrecht
Bezoekadres: Rijksstraatweg 145, 1115 AP  Duivendrecht

088 054 70 00
steljevraag@levvel.nl

Meer hulpvragen waar wij jou bij kunnen helpen?