vrijwilliger
Mijn verhaal
Marianne, vrijwilliger

Wandelen met jongeren

Verhaal

‘Ik help de sociotherapeuten even te ontspannen door ze te ontlasten, zodat zij een pauze kunnen nemen of tijd hebben om wat werk af te maken.’ - Marianne

“Mijn avontuur bij Levvel begon bij de groep San Remo waar jongeren zitten met een angst- en dwangstoornis. Hoe ik er terecht kwam? Door een vriendin van een vriend. Zij deed al vrijwilligerswerk bij Levvel en had er leuke verhalen over. Toen dacht ik: ‘misschien is dat ook iets voor mij.’ Ik heb altijd al vrijwilligerswerk gedaan en zocht iets nieuws. 


Een dag meehelpen op de groep ziet er als volgt uit: Ik kom binnen, maak een praatje met de jongeren, en dan verzamelen we in de huiskamer. Om 12 uur gaan we samen wandelen. Daarna help ik met de tafel dekken voor de lunch. We eten gezellig met z'n allen, ook de begeleiders doen mee. Na de lunch gaat iedereen weer zijn eigen ding doen: rusten, naar school, of naar therapie. Ik help dan nog even opruimen en daarna ga ik naar huis. Het past goed bij me omdat het flexibel is.


Tijdens mijn bezoeken praat ik gezellig met de jongeren; sommigen vertellen wat, anderen zijn stiller. Na ongeveer 5 maanden ken je elkaar beter en bouw je meer contact op. Het is leuk om te horen wat ze vertellen en daar de volgende keer op terug te komen. Ik weet niet alles over ze, maar dat hoeft ook niet. Het gaat om het gezellige contact. Als het heel hard regent, doen we een activiteit binnen in plaats van wandelen, zoals spelletjes of puzzels maken. 


Ik vind het prachtig om te zien hoe de sociotherapeuten met de jongeren omgaan. Zo professioneel en zorgzaam. Bijvoorbeeld tijdens het eten, als er iets gebeurt tussen twee jongeren, grijpen ze meteen in, ook al zitten ze ver weg. Ze vragen dan op een fijne manier wat er aan de hand is. Dat maakt indruk op mij. Als vrijwilliger voel ik me goed bij Levvel, er hangt een fijne sfeer en ik voel me echt een aanvulling. Ik help de sociotherapeuten even te ontspannen door ze te ontlasten, zodat zij een pauze kunnen nemen of tijd hebben om wat werk af te maken.


Als je twijfelt over vrijwilligerswerk bij Levvel, zou ik zeggen: probeer het gewoon! Als je graag iets voor jongeren wilt betekenen, neem dan contact op met Levvel. Kijk welke mogelijkheden er zijn en wat bij je past. Vrijwilligerswerk kan heel waardevol zijn, je kan er je week mee vullen omdat er overal mensen nodig zijn. Dus, neem die stap en ervaar het zelf!”


Word vrijwilliger bij Levvel