Sportvrijwilliger
Mijn verhaal
Bram Janmaat, sportvrijwilliger

Jongeren begeleiden met sporten

Verhaal

Sommige jongeren hebben slechte ervaringen met gym op school door bijvoorbeeld pesten. Het is een uitdaging om hen toch mee te krijgen. Als dat lukt, geeft dat mij veel energie. Ik hoop dat ze door mijn lessen blijven sporten.” - Bram Janmaat

"Ik werkte al bij Levvel op de zorgadministratie en was nieuwsgierig of ik het leuk zou vinden om met jongeren te werken. Ik hou van sporten en heb bewegingswetenschappen gestudeerd. Toen ik intern hoorde dat ze een sportvrijwilliger zochten voor jongeren met een angst- en dwangstoornis, heb ik meteen gereageerd. Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik graag iets wil bijdragen.

Het is belangrijk voor mij dat de jongeren sporten, maar vooral dat ze er plezier in hebben. In het begin was het wennen, maar door samen te eten voor de les, leerden we elkaar beter kennen. Als vrijwilliger ontdekte ik dat ik dit werk echt leuk vind. Daarom heb ik besloten om verder te leren via een zij-instroomtraject en ben ik nu naast vrijwilliger ook sociotherapeut bij Levvel.

Ik beleef genoeg mooie momenten op de groep maar iets waar ik echt van geniet zijn de momenten na de les. Er zijn jongeren met ADHD die echt genieten van sporten. Na de les spelen we een spel zonder regels. Ze mogen dan hard gooien met ballen, maar we maken wel goede afspraken. Normaal gesproken houden we ook rekening met jongeren die niet zo vaak hebben gesport en die veel spanning ervaren. Voor de kinderen die dit wel leuk vinden is het fijn om te horen dat er even geen regels zijn. Ik vind dat een mooi moment, want ze zijn erna helemaal kapot maar ze vinden het wel fantastisch.

Tegen mensen die twijfelen om vrijwilliger te worden wil ik zeggen: Kom een keer kijken! Het is heel dankbaar werk en het kost maar een paar uur per maand. Als je twijfelt over je toekomst in de zorg, probeer dan eens vrijwilligerswerk. Misschien vind je daar wat echt bij je past."

Word vrijwilliger bij Levvel