Vader slaat zijn arm om zijn zoon heen, ze kijken samen naar buiten
image/svg+xml

Trauma verwerken met EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)is een succesvolle behandeling voor als je posttraumatische stressklachten hebt na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Denk aan een gewelddadige aanslag, een verkeersongeval, verlies door een plotseling overlijden. Of na langdurige traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik, fysieke mishandeling of pesten. EMDR wordt ook steeds meer ingezet bij andere klachten als onverwerkte herinneringen daar (deels) mee samenhangen. Zoals angsten, somberheid, chronische pijn of eetproblemen.

Meer informatie? Ga naar de website www.emdr.nl

 

Trauma verwerken

Posttraumatische stressreacties 

Iedereen verwerkt ingrijpende gebeurtenissen op een andere manier. Misschien lukt het je zelf om een nare ervaringen te verwerken, eventueel met hulp van je ouders. Als je klachten langer duren en ernstig zijn, spreken we van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deze klachten variëren en kunnen bestaan uit:

  • het steeds opnieuw beleven of naspelen van de gebeurtenis 
  • nachtmerries
  • vermijden van iets wat doet denken aan de gebeurtenis
  • in- of doorslaapproblemen 
  • concentratieproblemen
  • opvliegend zijn 
  • lichamelijke klachten als hoofdpijn of buikpijn

Deze klachten kunnen vrij snel na de gebeurtenis ontstaan, maar ook op een later moment. Houden de klachten langer dan een maand aan? Dan heb je misschien last van een posttraumatische stressstoornis. Een behandeling met EMDR kan dan helpen. 

Hoe werkt EMDR? 

EMDR is een van de effectieve traumabehandelingen die wij inzetten bij ernstige posttraumatische stressklachten. Het helpt je om de nare herinneringen van ingrijpende gebeurtenissen te verwerken die nu nog spanning geven. Bij EMDR vraagt je therapeut jou te vertellen over de gebeurtenis en stil te staan bij het beeld dat nu nog de meeste spanning geeft. Samen met wat je er nu bij denkt en voelt. Tegelijkertijd probeer je iets heel anders te doen, zoals het volgen van de hand van je therapeut, een lichtbalk of een andere afleidende taak. Hierdoor neemt de emotionele lading en de levendigheid van je herinnering af. Daarna verminderen je klachten en nemen de problemen in het dagelijks leven af.

Meer weten over EMDR?

Wil je meer weten over EMDR? Wij hebben het TOPGGz keurmerk en zijn gespecialiseerd in de behandeling van ernstige posttraumatische stressklachten. Neem voor meer informatie contact op met het Aanmeldteam. Wij helpen je graag verder. 

Aanmeldteam 088 054 70 01

aanmelden@levvel.nl
Kijk voor meer informatie ook op www.emdr.nl of lees hier meer over hoe wij je kunnen helpen bij traumagerelateerde klachten.