ervaringsverhaal jongen 12 sereieus
image/svg+xml
Thema

Somber, ongelukkig, weinig energie

Depressie

Al een lange tijd somber zijn, niets meer leuk vinden en weinig energie hebben. Dat kan duiden op een depressie. Kinderen en jongeren met een depressie piekeren veel en slapen vaak slecht. Als je een depressie hebt, kun je je waardeloos voelen en niks meer willen. Soms ben je zo ongelukkig en wanhopig, dat je steeds minder onderneemt. Of dat je dingen niet meer gaat doen, zoals contact met vrienden. Misschien denk je ook wel eens over zelfmoord na. Het is best lastig om hierover te praten. Toch is het héél belangrijk dat je dat doet. 

Meer weten? Kijk op Brainwiki

Depressief

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Zodat jij je uiteindelijk weer beter gaat voelen. En weer actief en positief wordt. Elke depressie én elk gezin is weer anders. Elke behandeling dus ook. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van hulp zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel. 

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

 • Informatie en voorlichting over depressie.
   
 • Leren hoe je met je depressieve klachten omgaat en kunt verminderen. Je leert bijvoorbeeld:
  • hoe je je gevoelens herkent;  
  • hoe je positiever over jezelf denkt; 
  • hoe je weer energie krijgt om dingen te ondernemen;
  • hoe je beter met lastige situaties kunt omgaan;
  • hoe je plannen maakt voor de toekomst.
    
 • Medicatie. Als medicijnen jou helpen, dan krijg je deze meestal naast een andere behandeling. We overleggen natuurlijk altijd met jou en je ouders of opvoeders. Jij bent de baas over je eigen behandeling en beslist hierover mee.

Kom je in een crisis terecht? Dan kun je bij ons ondersteuning of intensieve behandeling krijgen als jij dat nodig hebt. Soms verblijf je tijdelijk in een van onze locaties. In een crisis kun je ook in de avonden en in het weekeinde contact met ons opnemen.

Het Kenniscentrum Kinder en Jeugdpsychiatrie heeft samen met Levvel en Pharos een animatie ontwikkeld over depressie. De animatie is op de website van het Kenniscentrum ook beschikbaar in het Arabisch, Tigrinya en Pools.Tevens vind je daar beeldverhalen over depressie in meerdere talen.

Animatie over depressie