meisje kan niet slapen slaapprobleem
image/svg+xml
Thema

Slecht slapen

Slaapproblemen en slaapstoornissen

Niet in slaap komen, nachtmerries, vaak wakker worden of juist te veel slapen. Veel kinderen en jongeren hebben hier last van. Zijn je slaapproblemen ernstig en gaan ze niet vanzelf over? Dan heb je misschien een slaapstoornis. Het is dan goed om naar de huisarts te gaan. Slaapstoornissen komen vaker voor bij kinderen en jongeren met depressieve gevoelens, traumaklachten, angst- en dwanggedachten. En bijvoorbeeld ook bij autisme of ADHD.

Meer weten? Kijk op Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Slapen

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Een behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere behandelvormen zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

 • Informatie en voorlichting over slaap en slaapstoornissen.
   
 • Leren hoe je beter met slaapproblemen kunt omgaan. Door je gedachten of je gedrag te veranderen. Dat heet cognitieve gedragstherapie. Je leert bijvoorbeeld:
  • hoe je je slaapritme verbetert, bijvoorbeeld door minder schermtijd (op je mobiel of tv) voordat je gaat slapen
  • welke ontspanningsoefeningen goed helpen 
  • hoe je gedachten kunt veranderen die het slapen in de weg staan 
  • hoe je ervoor zorgt dat je minder nachtmerries krijgt
 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.