peuter serieus
image/svg+xml
Thema

Onwillekeurige bewegingen of geluiden maken

Tics en Tourette

Maak je vaak snelle, onwillekeurige bewegingen of geluiden? Bijvoorbeeld schudden met je hoofd of knipperen met je ogen? Of kuchen of snuiven? Dan kan er sprake zijn van tics. Vaak gaan tics vanzelf weer over. Maar is dat niet zo en heb je er last van? Dan is het goed om hulp te zoeken. Sommige kinderen of jongeren maken tegelijkertijd onwillekeurige bewegingen én geluiden, meerdere keren per dag. Dat kan duiden op Gilles de la Tourette

bewegingen of geluiden

Zo kunnen wij je helpen

We onderzoeken eerst wat er precies aan de hand is. Bijvoorbeeld van welke bewegingen en geluiden jij last hebt. Op welke momenten en hoe lang. En misschien heb je ook last van andere klachten? Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Een behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van hulp zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel.

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

  • Informatie en voorlichting over tics of Tourette.
     
  • Gedragstherapie. Alleen of in een groep. Je leert om het rare gevoel waarmee de tic begint, steeds langer te verdragen. Zo stel je de tics steeds langer uit. Totdat ze uiteindelijk verdwijnen.
  • Medicatie. Als medicijnen jou helpen, dan krijg je deze meestal naast een andere behandeling. We overleggen natuurlijk altijd met jou en je ouders of opvoeders. Jij bent de baas over je eigen behandeling en beslist hierover mee.
  • Begeleiding van je ouders of opvoeders. Ze leren hoe ze jou het beste kunnen helpen.

Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz-keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.


Meer weten over tics? Kijk op Brainwiki

Meer weten over Gilles de la Tourette?