ervaringsverhaal jongetje 6 met pet
image/svg+xml
Thema

Onrustig, impulsief, moeite met concentreren

ADHD 

Snel afgeleid? Druk? Impulsief? Problemen met leren? Of moeite met concentreren en plannen? Als je jezelf hierin herkent, dan heb je misschien ADHD. Dit heet ‘aandachtsdeficiëntie hyperactiviteitsstoornis’. Er is nog een andere vorm van ADHD, zonder druk en onrustig gedrag. Dat noemen we ‘aandachtsdeficiëntie hyperactiviteitsstoornis van het overwegend onoplettendheid type’. Vroeger werd dit ADD genoemd.

Meer weten? Kijk op Brainwiki

ADHD

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Een behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van hulp zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel. 

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

 • Informatie en voorlichting over ADHD. En begeleiding op school.
 • Cursussen en trainingen voor je ouders of opvoeders. Hier leren zij hoe ze jou het beste kunnen helpen. 
 • Leren hoe je je problemen kunt verminderen. Door je gedachten, gedrag of gevoelens te veranderen. Bijvoorbeeld met ‘cognitieve gedragstherapie’. Of met trainingen. Alleen, of in een groep. Je leert bijvoorbeeld:
  • wat ADHD precies betekent;
  • hoe je je concentreert en een goede planning maakt;
  • hoe je eerst nadenkt voordat je iets doet, bijvoorbeeld boos worden.
    
 • Medicatie. Als medicijnen jou helpen, dan krijg je deze meestal naast een andere behandeling. We overleggen natuurlijk altijd met jou en je ouders of opvoeders. Jij bent de baas over je eigen behandeling en beslist hierover mee.

Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz-keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.

Het Kenniscentrum Kinder en Jeugdpsychiatrie heeft samen met Levvel en Pharos een animatie ontwikkeld over ADHD. De animatie is op de website van het Kenniscentrum ook beschikbaar in het Arabisch, Tigrinya en Pools. Ook vind je daar beeldverhalen over ADHD in meerdere talen.

Animatie over ADHD
 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.