ervaringsverhaal jonge vrouw als ik geen seks wil
image/svg+xml
Thema

Dingen horen of zien die alleen jij waarneemt

Psychotische problemen

Heb je het gevoel dat je het contact met de werkelijkheid verliest? Zie, hoor en ruik je soms dingen die andere mensen niet waarnemen maar die voor jou wel echt zijn? Of heb je het gevoel dat iemand tegen je praat? Dat kan erg verwarrend, beangstigend en vermoeiend zijn. Dan heb je misschien wel last van psychotische problemen.

Meer weten? Kijk op Brainwiki

dingen waarnemen

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we samen met jou en je ouders of opvoeders welke hulp het beste past. Zodat jij je uiteindelijk weer beter gaat voelen. 

Een  behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van hulp zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel.  

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

 • Informatie en voorlichting over psychotische problemen.
   
 • Leren hoe je negatieve gedachten vermindert en beter met je psychotische problemen kunt omgaan. Door je gedachten, gedrag of gevoelens te veranderen. Dat heet ‘cognitieve gedragstherapie’.
   
 • Opstellen van een plan dat helpt om de signalen van de psychotische problemen beter te herkennen.
   
 • Behandeling en therapie voor het hele gezin. Soms komen we daarvoor ook bij jou en je ouders of opvoeders thuis langs. Met elkaar kijken we hoe we kunnen samenwerken om de problemen te verminderen.
   
 • Medicatie. Als medicijnen jou helpen, dan krijg je deze meestal naast een andere behandeling. We overleggen natuurlijk altijd met jou en je ouders of opvoeders. Jij bent de baas over je eigen behandeling en beslist hierover mee.

Kom je in een crisis terecht? Dan kun je bij ons ondersteuning of intensieve behandeling krijgen als jij dat nodig hebt. Soms verblijf je tijdelijk in een van onze locaties. In een crisis kun je ook in de avonden en in het weekeinde contact met ons opnemen.

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.