jong meisje tegen muur
image/svg+xml
Thema

Angstig, piekeren en paniek

Angststoornis

Vaak bang zijn, veel piekeren, snel in paniek raken. Heb je hier veel last van, dan heb je misschien last van een angststoornis. Je kunt angst op verschillende manieren voelen. Misschien durf je niet meer naar school. Of vind je het echt eng om met andere mensen om te gaan. Of raak je in paniek van drukke plekken of van spinnen. Een angststoornis zorgt er soms voor dat je bang bent om dingen verkeerd te doen.

Meer weten? Kijk op Brainwiki

Angstig, piekeren en paniek

Zo kunnen wij je helpen

Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Een behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere behandelvormen zijn ook mogelijk. Lees meer over de soorten hulp van Levvel.

Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:

 • Informatie en voorlichting over angststoornissen. 
 • Leren hoe je je problemen kunt verminderen. Door je gedachten, gedrag of gevoelens te veranderen. Dat heet ‘cognitieve gedragstherapie’. Je leert dan bijvoorbeeld: 
  • in kleine stapjes de dingen weer te doen die je eng vindt
  • angstige gedachten de baas te worden
 • Begeleiding voor je ouders of opvoeders. Ze leren hoe ze jou het beste kunnen helpen.
   
 • Gezinsgesprekken. Jouw hele gezin is aanwezig: je ouders of opvoeders, broertjes en zusjes. En jij bent er natuurlijk ook bij. Met elkaar kijken we hoe we kunnen samenwerken om de problemen te verminderen.
 • Medicatie. Als medicijnen jou helpen, dan krijg je deze meestal naast een andere behandeling. We overleggen natuurlijk altijd met jou en je ouders of opvoeders. Jij bent de baas over je eigen behandeling en beslist hierover mee.

Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz-keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.