Tentoonstelling Kastkijkers toont kunst in wezenkastjes
image/svg+xml
Gepubliceerd op 26 oktober 2020

Tentoonstelling KASTK!JKERS

Wat is de creatieve uitlaatklep van jongeren? Voor de een is het een rap, voor een ander is het zang. Maar ook met kunstobjecten zoals tekeningen, schilderijen, foto’s en beelden geven jongeren vorm aan gedachten, gevoelens en problemen. Dit jaar bestaat jeugdhulp 500 jaar. Jongeren en pleegkinderen die jeugdhulp krijgen of hebben gekregen exposeren in de voormalige wezenkastjes van het Burgerweeshuis, waar tegenwoordig het Amsterdam Museum gevestigd is. De tentoonstelling biedt een podium aan jongeren die normaal niet in de spotlights staan.

Nieuws

In de tentoonstelling ‘KASTK!JKERS', die op 1 november, in de Week van de Pleegzorg (29-10 t/m 4-11 2020) opent, exposeren tien jongeren die jeugdhulp krijgen of hebben gekregen hun werk in de bekende wezenkastjes op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Het Amsterdam Museum biedt daarbij een passend historisch podium. In de wezenkastjes werden vroeger de gereedschappen opgeborgen die weesjongens nodig hadden bij hun beroepsopleiding elders in de stad. De praktische vaardigheden van de jongeren van toen en de artistieke vaardigheden van de jongeren van nu komen zo bij elkaar.

500 jaar geleden werd in Amsterdam het eerste weeshuis gesticht in de Kalverstraat. Het is het begin van de jeugdhulp in de stad. In 1580 verhuisde het weeshuis naar de overkant van de straat, naar het gebouw waar tegenwoordig het Amsterdam Museum is gevestigd. In het Burgerweeshuis groeiden tussen 1580 en 1960 tienduizenden kinderen op.

KASTK!JKERS is een expo van Levvel en het Amsterdam Museum in samenwerking met gemeente Amsterdam in het kader van 500 jaar Jeugdhulp. In 2020-2021 was de expo te zien op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Op kastkijkers.nl vind je de werken van de jongeren, toegelicht met een audiofragment.

 

Meedenken en meedoen

Wil jij ook meedenken en meedoen met activiteiten? Of wil jij je mening laten horen? Kijk dan eens op de pagina over medezeggenschap en participatie.

Aanmelden nieuwsbrief Levvel

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.