Wat als je in een moeilijke situatie zit en gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) opgelegd krijgt van de rechter? Vroeger kwam je dan in een groot gebouw, met groepen van 12 jongeren. Het leek een beetje een gevangenis. Gelukkig verandert dat. Levvel biedt sinds een paar jaar huiselijke appartementen in de wijk met maximaal 6 jongeren. De staatssecretaris wilde zelf ervaren hoe het op zo’n groep is.
Onlangs bezocht hij daarom 2 van onze kleinschalige gesloten groepen. Hij sprak met jongeren, medewerkers en bestuurders over hoe we het aanpakken. Klein. Persoonlijk. En met veel aandacht voor de jongeren die er verblijven.
In groep Cruijff voelt het meer als thuis. Er hangen slingers in de woonkamer, er wordt gekookt in de open keuken en buiten staat een loungebank. Maar het belangrijkste? Hoe er met je wordt omgegaan. Teamleider Bianca vertelt: “We zijn dichtbij, juist als het moeilijk is. Dan zoeken we samen uit wat werkt.”
Dat voelt ook een jongere zo: “Ik voel me veilig hier. Ik vertrouw iedereen en kan altijd praten. Daardoor val ik minder snel terug in oude patronen. En... iedereen hier is trots op mij. Ik ook op mezelf.”
De staatssecretaris bezocht ook een forensische groep, waar jongeren verblijven onder strafrechtelijke voorwaarden. Ook daar draait het om gezien worden en samenleven in een kleine groep.
Samen spraken we ook over iets anders belangrijks: de overgang naar volwassenheid. Wat als je 18 wordt, maar nog niet klaar bent om op eigen benen te staan? Levvel gelooft dat begeleiding dan niet zou moeten stoppen. Jongeren die tot hun 21e bij ons blijven, kunnen veel vaker zelfstandig verder. Daarom pleiten wij ervoor om jeugdhulp ook voor jongeren die wonen op een groep standaard tot 21 jaar mogelijk te maken. Zo hebben zij ook meer tijd om op eigen benen te gaan staan,
Met ons leertraject ‘Toekomstgerichte begeleiding’ bouwen we samen met jongeren aan hun toekomst: met aandacht voor wonen, school of werk, inkomen, welzijn en support. Op een tempo dat bij hen past.
We kijken terug op een waardevol bezoek. De transformatie naar kleinschalige jeugdhulp vraagt om een fundamenteel andere manier van werken: dichtbij, relationeel en in een warme, menselijke omgeving. Dat is de beweging waarin wij geloven. Medewerkers en betrokkenen zijn hierin van onschatbare waarde: zij maken het verschil, elke dag opnieuw. We zijn blij met de betrokkenheid van staatssecretaris Karremans en danken hem voor zijn komst.