jongen
image/svg+xml
Gepubliceerd op 1 juli 2021

Levvel bij EenVandaag: minder gedwongen afzonderingen

Op 1 juli kwam het eindrapport uit over het terugdringen van gedwongen afzonderingen in de Nederlandse jeugdzorg. EenVandaag maakte er een item over. Onze directeur Frederique Coelman en hulpverlener Koos van Duin delen in de uitzending hun visie.

Nieuws

De Koppeling is het onderdeel van Levvel dat gesloten jeugdzorg biedt aan jongeren die dat nodig hebben. Bij De Koppeling verblijven jongeren die zo in de knel zitten dat zij een risico vormen voor zichzelf of voor hun omgeving. Je krijgt er behandeling en we werken hard aan jouw toekomst.

Nog niet zo lang geleden was het normaal om jongeren af te zonderen als zij tijdens hun verblijf overspoeld raakten door emoties en daardoor een gevaar vormden voor zichzelf of anderen. We dachten dat jongeren rustiger werden als we ze plaatsten in een lege, afgesloten, kamer. Pas de afgelopen jaren raakten we doordrongen van de negatieve impact van dit middel. In 2018 zijn we daarom volledig gestopt met het gebruik van de separeercellen.

De groepswerkers leren anders om te gaan met dreigende agressie. Zij leren om signalen eerder te herkennen, om zorg en nabijheid te kunnen bieden voor het uit de hand loopt. Relationeel werken noemen we dat. Dit leidt tot steeds minder incidenten. Toch kan het ook bij ons nog voorkomen dat wij een jongere naar zijn of haar kamer brengen om tot rust te komen.

Wij blijven leren en onze ambities zijn hoog. Wij ontwikkelen alternatieven om geen kind meer gesloten te hoeven plaatsen. Onderdeel daarvan is de realisatie van De Tafelberg.