Foto van Jason, uit de docu van Maasja Ooms
image/svg+xml
Gepubliceerd op 23 november 2021

Docu Jason: oproep om geen kind meer gesloten te plaatsen

Vorige week ging op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) de aangrijpende documentaire ‘Jason’ in premiere. De documentaire gaat over de 23-jarige Jason Bhugwandass die op zijn zestiende in de gesloten jeugdzorg werd geplaatst.

Nieuws

Jason groeide jarenlang op met huiselijk geweld en misbruik. Als gevolg daarvan werd hij depressief en uiteindelijk zelfs suïcidaal. Om te voorkomen dat hij zichzelf iets aan zou doen, werd hij door de rechter in de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) geplaatst. Waar Jason toen vooral behoefte had aan nabijheid en hulp, maakte hij kennis met gesloten deuren en repressie.

De documentaire toont hoe groot de kloof was tussen wat Jason nodig had en wat hij kreeg. En hoe ongelofelijk pijnlijk dat is. In de documentaire laat filmmaker Maasja Ooms (ook bekend van de documentaire Alicia), zien hoe Jason de strijd aangaat met zijn trauma’s. En hoe hij zich inzet voor zijn missie: voorkomen dat er meer kinderen in de gesloten jeugdzorg terecht komen

Levvel heeft ook een afdeling voor JeugdzorgPlus: de Koppeling. En wij kunnen de missie van Jason alleen maar onderschrijven omdat wij al jaren voor dezelfde ambitie gaan: geen kind meer gesloten! Dat klinkt misschien raar van een organisatie die zo’n afdeling heeft. We vroegen hoe dat nu precies zit aan Frederique Coelman, directeur van de Koppeling: “Wij hebben in ons werk met jongeren zoals Jason natuurlijk ook gezien dat het opsluiten van kinderen in nood hen niet verder helpt. Daarom zijn wij met de Koppeling doelbewust een andere weg ingeslagen: in plaats van repressie en opsluiten, zetten we juist in op nabijheid en liefdevolle zorg. Werken vanuit je hart. Ons doel is daarbij om uiteindelijk geen kind meer gesloten te plaatsen en de Koppeling overbodig te maken.”

Dat zo’n verandering ondenkbaar is zonder de inzet van de hulpverleners, beaamt Frederique: “Onze hulpverleners zetten zich elke dag in om vanuit hun vakmanschap deze liefdevolle en nabije zorg te bieden voor kwetsbare kinderen. Zij dragen deze verandering en hebben de kennis hoe je op een andere manier kunt aansluiten én zorg kunt bieden. En dat gedachtegoed en die kennis willen we verder verspreiden.”

In het proces op weg naar het opheffen van de Koppeling zijn samen met de hulpverleners al grote stappen gemaakt. Dit doen we echter niet alleen. Samen met andere jeugdhulporganisaties en de gemeente geven we deze missie vorm. Frederique: “De documentaire ‘Jason’ maakt duidelijk hoe groot de noodzaak hiervan is en wat we hierin als samenleving ook te doen hebben: voorkomen dat kinderen in de gesloten jeugdzorg terecht komen en omkijken naar elkaar in plaats van buitensluiten van in dit geval kinderen.”

Jason Bhugwandass was samen met Frederique Coelman te gast bij Gaan! (Radio1) om te praten over de documentaire. Luister hier naar het interview.
 

Bekijk hier de documentaire ‘Jason’.

De foto bovenaan deze pagina is afkomstig uit de documentaire 'Jason' van Maasja Ooms.