illustratie uit een van de beeldverhalen
image/svg+xml
Gepubliceerd op 26 oktober 2020

Beeldverhalen om psychische problemen beter te begrijpen

Voorlichtingsmateriaal over psychische problemen is vaak te complex voor jongeren met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Daardoor kunnen hun problemen onopgemerkt blijven. Met nieuw ontwikkelde beeldverhalen hebben hulpverleners een middel om de kennis en het begrip van deze jongeren en ouders over vier veelvoorkomende psychische problemen te verbeteren: ADHD, autisme, depressie en gedragsstoornissen. Een vijfde verhaal over trauma is in de maak.

Nieuws

Breed inzetbare verhalen

Huisartsenpraktijken, wijkteams, scholen en de jeugdhulp kunnen de beeldverhalen en animaties gebruiken. Bijvoorbeeld om kinderen en hun ouders uit te leggen wat ADHD of autisme is. En wat zij kunnen doen om hun kind met een gedragsstoornis of depressie te helpen. Jongeren waren direct betrokken bij de ontwikkeling van de verhalen, ze sluiten dan ook goed aan bij de leefwereld van de doelgroep.

De aankomende maanden verschijnen ook animaties van de beeldverhalen. Zo kunnen laaggeletterde ouders en jongeren de beeldverhalen ook beluisteren. Alle animaties komen beschikbaar in het Nederlands, Arabisch, Tigrinya en Pools. Elke maand publiceert het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie op haar site een nieuwe animatie.

Samenwerking

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie werkt in dit project samen met Levvel en Pharos. De kennis uit de praktijkstandaarden van het Kenniscentrum vormt de basis voor de verhalen. Het projectteam en een klankbordgroep die verschillende culturele achtergronden vertegenwoordigt, hebben kernboodschappen geformuleerd die voor deze jongeren en ouders van belang zijn. Een illustrator heeft hierbij passende beeldverhalen en animaties gemaakt. Vervolgens hebben tien jongeren met een migratieachtegrond de beeldverhalen getest.

Je ziet duidelijk in het verhaal wat je kunt doen. Je ziet dat je geholpen kunt worden.

Bekijk de beeldverhalen

Begin 2021 verschijnt er een vijfde beeldverhaal in deze serie: Trauma.

Beeldverhalen als animaties

De eerste animatie, over ADHD, is inmiddels verschenen in het Nederlands, Arabisch, Pools en Tigrinya.

Animatie over ADHD

Bekijk de animaties in het Arabisch, Pools en Tigrinya op het YouTube kanaal van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

De beeldverhalen en animaties zijn mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels en Stichting Steunfonds Pro Juventute.

Levvel is lid van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychatrie
 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.