vader draagt zijn zoontje op zijn nek, kijken lachend
image/svg+xml

SPACE: ondersteunend ouderschap bij kinderen met angst- of dwangstoornissen

SPACE is de afkorting van Supportive Parenting of Anxious Childhood Emotions. Oftewel: ondersteunend ouderschap bij kinderen met angst –of dwangstoornissen.  Het SPACE programma is speciaal bedoeld voor ouders of opvoeders die hun kind willen helpen om  bovenmatige angst of dwang te overwinnen. SPACE helpt je om je als ouder/opvoeder meer capabel te voelen in de omgang met de angst of dwang van je kind. Zo werken we samen om je kind vaardiger te maken in het overwinnen en leren omgaan met angst, stress en spanning.

Relatie kind – angst – ouder

Voor kinderen die worstelen met bovenmatige angst of dwang is het vaak lastiger om onafhankelijk en zelfstandig te functioneren. Dat komt omdat deze kinderen erop vertrouwen dat hun ouders of opvoeders hen helpen wanneer zij angst of dwang ervaren, in plaats van dat ze leren er zelf mee om te gaan. Daarom spelen ouders/opvoeders zo’n belangrijke rol in de behandeling van angst- en dwangstoornissen. Dat we ons richten op het gedrag van ouders/opvoeders betekent niet dat we hen de schuld geven van de angst van het kind. Als ouder ben je niet het probleem, maar je  kunt wel een belangrijke rol spelen in de oplossing ervan. Het SPACE programma helpt daarbij.

Anders reageren

In het SPACE programma gaan ouders/opvoeders aan de slag. In 5 groepsbijeenkomsten leer je samen met andere ouders/opvoeders de  acht belangrijke stappen van het programma. Daarbij staat centraal hoe je door je eigen gedrag te veranderen, een verandering teweeg kunt brengen. Hoe je vaak hardnekkige en ingesleten patronen van omgang tussen jou en je kind, kunt doorbreken. De groepsbijeenkomsten worden aangevuld met individuele sessies per ouder(koppel). Hierin focussen we meer op jouw gezinssituatie. We kijken naar hoe je je als ouder/opvoeder hebt aangepast aan de angst of dwang van je kind. En of die aanpassingen effectief zijn. Samen werken we aan de versterking van jouw ondersteunend ouderschap.

Het SPACE programma is binnen Levvel opgezet als groepstraining, op verzoek is het ook mogelijk om de training individueel te volgen.  

Wat vragen we van jou?

Voordat je aan het SPACE programma begint, is het goed om te weten wat deelname aan het programma van je vraagt.

 • Commitment
  SPACE is een kortdurend programma. Daarom is het belangrijk dat je bij de wekelijkse groepsbijeenkomsten aanwezig bent. Probeer te voorkomen dat je een bijeenkomst moet missen.

   
 • Aanwezigheid van beide ouders of opvoeders 
  Voed jij je kind samen met iemand anders op? Dan is het belangrijk om allebei aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten. Zo zorg je ervoor dat jullie elkaar kunnen ondersteunen en versterken in de methode.

   
 • Thuis oefenen
  Aanwezig zijn bij de wekelijkse sessies is niet genoeg. Om tot echte veranderingen te komen is het nodig om thuis de stappen te oefenen die we in de groepsbijeenkomsten hebben besproken.

   
 • Onafhankelijke stappen durven zetten
  Als kinderen  bovenmatig angstig zijn of last hebben van dwang, hebben zij soms ouders nodig die het initiatief nemen en veranderingen aanbrengen zonder toestemming van het kind. Dat kan lastig zijn. Probeer het kind te zien als iemand met verschillende innerlijke stemmen, waarvan sommige stemmen de angst of dwang vertegenwoordigen en andere de mogelijkheden van het kind om hiermee om te gaan. Door los van wat het kind op dit moment zegt nodig te hebben te handelen, stel je jezelf op naast de stemmen die voor positieve verandering zijn. Op die manier  geef je je kind je ondersteuning en help je hem of haar om de angst of dwang te verminderen.

Met behulp van het SPACE programma hopen we dat je je als ouder minder onmachtig zal gaan voelen, en dat je handvatten krijgt om dikwijls hardnekkige patronen te doorbreken, zonder de relatie met je kind te schaden.

Oorsprong

Het SPACE programma is ontwikkeld door Prof.Dr. Eli Lebowitz ( Yale University) en o.a geïnspireerd op de methode van Geweldloos verzet in gezinnen (Haim Omer, 2007). SPACE is wetenschappelijk onderzocht en is bewezen effectief.

Waar kun je ons vinden?

Levvel

Postadres: Postbus 75450, 1070 AL Amsterdam

Bezoekadres: Meibergdreef 5, 1105 AZ Amsterdam

088 054 70 00

space.levvel@levvel.nl

www.levvel.nl

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.