Bij Levvel bieden we hulp het liefst vrijwillig. Jij en je ouders beslissen dan samen over de zorg die je krijgt. Maar soms is de situatie zo ernstig dat hulp nodig is, ook als jij of je ouders het daar niet mee eens zijn. Dit heet verplichte zorg. Dit gebeurt alleen als het écht niet anders kan en volgens strenge regels. Hier lees je wanneer verplichte zorg wordt ingezet en wat dit voor jou betekent.
Verplichte zorg betekent dat je hulp krijgt zonder dat jij of je ouders daar toestemming voor geven. Dat kan bij jou thuis of waar jij nu woont. Het kan bijvoorbeeld gaan over het verplicht innemen van medicatie, meedoen aan een behandeling of om andere beperkingen van vrijheden. Er zijn 3 verschillende routes:
Soms beslist een rechter dat je verplichte hulp nodig hebt. Dit is geregeld in de Jeugdwet en het Burgerlijk Wetboek. Dit kan als:
Ondertoezichtstelling
Levvel biedt alleen verplichte jeugdhulp bij een ondertoezichtstelling (OTS). Dit begint vaak met een melding bij Veilig Thuis, die de Raad voor de Kinderbescherming kan vragen om onderzoek. De kinderrechter beslist of een OTS nodig is. Jeugdbescherming mag dan zonder toestemming hulp van Levvel inzetten en stelt een gezinsvoogd aan. Bij acuut gevaar kan de rechter snel een voorlopige OTS opleggen.
Tijdelijk niet thuis wonen
De rechter kan ook beslissen dat je (tijdelijk) niet thuis kan wonen. De rechter geeft dan Jeugdbescherming toestemming om je (tijdelijk) ergens anders te laten wonen. Je kunt dan naar een pleeggezin, gezinshuis of een groep van Levvel. De rechter kan ook beslissen dat Jeugdbescherming je in een gesloten groep mag plaatsen. De rechter doet dat alleen bij heel ernstige opvoed- of opgroeiproblemen. En alleen als het lukt om die hulp te bieden in een omgeving waar je niet zomaar weg kan gaan. Dat wordt ook wel gesloten plaatsing genoemd.
Wil je weten wat jouw rechten en plichten zijn in de gesloten jeugdhulp? Of heb je vragen over de toepassing van de Jeugdwet? Stel die aan je hulpverlener. Of kijk op de website van de Rijksoverheid. Of neem dan gratis contact op met Jeugdstem (de organisatie voor cliënten in de jeugdzorg) via 088 555 1000
Heb je psychische klachten en breng je jezelf of anderen in gevaar? Dan kan verplichte zorg via de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) nodig zijn. Dit mag alleen als het echt niet anders kan. Bekijk hieronder in het introductiefilmpje hoe dit gaat.
Er zijn 2 manieren om verplichte zorg te krijgen bij psychische klachten:
Wil je weten wat jouw rechten en plichten zijn? Of wil je advies over je situatie of die van je kind? Neem dan contact op met je hulpverlener. Of met de patiëntenvertrouwenspersoon of de familievertrouwenspersoon.
Patiëntenvertrouwenspersoon (PVP) - Onafhankelijke hulp bij verplichte zorg, thuis of in een instelling voor cliënten in de ggz.
0900 444 88 88
helpdesk@pvp.nl
Familievertrouwenspersoon (FVP) - Voor familieleden en naasten van iemand in een 24-uursgroep of met verplichte zorg.
0900 333 2222
vraag@familievertrouwenspersoon.nl
Heb je een (licht) verstandelijke beperking (LVB) en is er gevaar voor jou of je omgeving? Dan kan via de Wet Zorg en Dwang (WZD) onvrijwillige zorg worden ingezet. Dit gebeurt alleen als er geen andere oplossing is. De onderstaande video legt uit wat de Wet Zorg en Dwang inhoudt.
Heb je vragen over vormen van onvrijwillige hulp in de open jeugdhulp met een LVB-indicatie? Stel die aan je hulpverlener. Of neem contact op met Zorgstem (de organisatie voor cliënten met een LVB die te maken hebben met onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname).