Verplichte zorg
Wij zetten ons in om jou en je ouders die hulp te bieden die nodig is. En die past bij jouw situatie. We doen altijd ons uiterste best om de hulp zo vrijwillig mogelijk te bieden. Dat wil zeggen dat zowel jij, en in veel gevallen ook je ouders, de hulp zelf willen. Maar soms zijn er gevaarlijke situaties. Dan mag een hulpverlener hulp bieden zonder dat jij en je ouders daar toestemming voor hebben gegeven. Maar alleen onder strikte voorwaarden en volgens wettelijke regelingen.
Verplichte zorg kan bij Levvel zijn, bij jou thuis of waar jij nu woont. Het kan bijvoorbeeld gaan over het verplicht innemen van medicatie, meedoen aan een behandeling of om andere beperkingen van vrijheden. Er zijn 3 verschillende routes.
Het kan niet zomaar, maar er zijn omstandigheden waarin je als kind of jongere zonder jouw toestemming toch hulp krijgt. Dit is geregeld in de Jeugdwet en het Burgerlijk Wetboek. Een rechter moet hierover beslissen. Hulpverlenen zonder toestemming mag als:
- het niet bieden van hulp voor jou als kind een ‘ernstig gevaar’ oplevert;
- de rechter een ondertoezichtstelling uitspreekt, waardoor de Jeugdbescherming mag bepalen dat bepaalde (jeugd)hulp van Levvel nodig is;
- de rechter bepaalt dat Jeugdbescherming jou in een gesloten accommodatie van Levvel mag plaatsen. We mogen dan meer doen zonder toestemming, maar er zijn wel strenge regels aan verbonden.
Ondertoezichtstelling
Levvel mag alleen verplichte jeugdhulp bieden als er een ondertoezichtstelling is. In zo’n situatie kan er overleg zijn met Veilig Thuis. Zij kunnen de Raad voor Kinderbescherming vragen onderzoek te doen om de kinderrechter te laten beslissen tot een ondertoezichtstelling (OTS).
De kinderrechter beslist of het nodig is. Bijvoorbeeld omdat jij of je ouders de hulp die noodzakelijk is, niet accepteren. Bij een ondertoezichtstelling mag de Jeugdbescherming bepaalde jeugdhulp van Levvel inzetten zonder dat jij of je ouders daar toestemming voor hebben gegeven. Jeugdbescherming stelt dan een gezinsvoogd aan. Bij acuut gevaar kan er een versnelde procedure volgen met een voorlopige ondertoezichtstelling.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Tijdelijk niet thuis wonen
De rechter kan ook beslissen dat je (tijdelijk) niet thuis kan wonen. De rechter geeft dan Jeugdbescherming toestemming om je (tijdelijk) ergens anders te laten wonen. Je kunt dan naar een pleeggezin, gezinshuis of een groep van Levvel.
De rechter kan ook beslissen dat Jeugdbescherming je in een gesloten groep mag plaatsen. De rechter doet dat alleen bij heel ernstige opvoed- of opgroeiproblemen. En alleen als het lukt om die hulp te bieden in een omgeving waar je niet zomaar weg kan gaan. Dat wordt ook wel gesloten plaatsing genoemd. Dat kan bijvoorbeeld bij de Koppeling of Pinq gesloten.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Wat zijn je rechten en plichten?
Wil je weten wat je rechten en plichten in de gesloten jeugdhulp zijn? Neem dan contact op met de vertrouwenspersonen van Jeugdstem. Jeugdstem helpt gratis.
Bezoek de website of bel naar
088 555 10 00
Advies en bijstand
Advies- en klachtenbureau Jeugdzorg
Heb je vragen over de toepassing van de Jeugdwet? Dan kun je terecht bij het Advies- en klachtenbureau Jeugdzorg. Je vindt meer informatie op de website. Of bel naar 088 555 10 00
Heb je als kind of jongere psychische klachten en loop je hierdoor acuut gevaar? Dan kun je verplichte zorg krijgen via de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). In de introductievideo Wet verplichte GGZ zie je hoe dat gaat.
In de Wvggz staat dat de verplichte zorg niet zomaar mag worden opgelegd. Dit mag alleen als het écht niet anders kan. De werkwijze van Levvel staat in het beleidsplan Wvggz. Onderdeel van dit beleidsplan is de handreiking ambulante verplichte zorg. Meer informatie lees je hier:
over een zorgmachtiging
over een crisismaatregel
over verplichte zorg (website)
Wat zijn je rechten en plichten?
Ben je jonger dan 18 jaar en wil je weten welke rechten je hebt? Bijvoorbeeld over wat hulpverleners over je mogen opschrijven en wie er mee mag beslissen over je behandeling? Als je nog geen 12 bent, heb je weer andere rechten dan als je 14 of al 17 bent. Vragen? Stel ze aan je hulpverlener. Of kijk voor meer informatie op de website van Stichting Patiëntenvertrouwenspersonen.
Advies en bijstand
Patiëntenvertrouwenspersoon
De patiëntenvertrouwenspersoon (PVP) kan je helpen als jij verplichte zorg krijgt of vrijwillig bent opgenomen in een instelling. De PVP is onafhankelijk en niet in dienst van Levvel. Je kan bij de PVP terecht voor gratis advies en bijstand. En die kan je helpen wanneer je een klacht hebt over de zorg.
Bij PVP kun je terecht als je te maken krijgt met verplichte zorg: in een van onze klinieken, thuis of ambulant, of als je vrijwillig bent opgenomen.
Ook kun je je vragen stellen aan onze juristen door te mailen naar
steljevraag@levvel.nl
Familievertrouwenspersoon
Bij FVP kun je terecht als familielid of naaste van iemand die op een 24-uursgroep verblijft - of als diegene verplichte zorg krijgt.
vraag@familievertrouwenspersoon.nl
Heb je een (licht) verstandelijke beperking en ontstaat er een situatie die niet goed en veilig is voor jou of voor een ander? Dan bepaalt iemand anders voor jou. Je krijgt dan via de Wet Zorg en Dwang (WZD) onvrijwillige zorg. Onze ondersteuning en behandeling is altijd gericht op vrijwilligheid en samenwerking. De inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen wordt zoveel mogelijk voorkomen. Alleen als er een grote kans is op ernstig gevaar voor jezelf of voor de omgeving, kan onvrijwillige zorg worden ingezet. Wil je meer informatie? Lees de folder en kijk dan ook eens op de website van de Rijksoverheid.
Wat zijn je rechten en plichten?
Ben je jonger dan 16 jaar en wil je weten welke rechten je hebt? Bijvoorbeeld over wat hulpverleners over je mogen opschrijven en wie er mee mag beslissen over je behandeling? Als je nog geen 12 bent, heb je weer andere rechten dan als je 14 of al 17 bent. Vragen? Stel ze aan je hulpverlener. Of kijk voor meer informatie op de website van Stichting Patiëntenvertrouwenspersonen.
Of lees het dossier Dwang en Drang van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Advies en bijstand
Bij Zorgstem kun je terecht als je hulp krijgt in de open jeugdhulp met een LVB-indicatie - en waarbij vormen van onvrijwillige hulp toegepast kunnen worden.
Ontevreden? Laat het ons weten
Heb je verplichte zorg (gehad) vanuit de Wet verplichte GGZ en wil je daarover een klacht indienen? Je klacht wordt door een externe en onafhankelijke klachtencommissie behandeld. In het reglement klachtencommissie GGZ Amsterdam en omstreken staat beschreven hoe je een klacht kunt indienen.
Voor andere klachten kun je terecht bij de klachtenfunctionaris. Lees hierover meer:
Ben je ontevreden? Laat het ons weten