Het Rijk - crisisgroep voor jongeren (12 - 18 jaar)
Informatie voor verwijzers
Het Rijk is een crisisgroep voor jongeren van 12 tot 18 jaar bij wie sprake is van uiteenlopende problematiek, in combinatie met een acute crisis, waardoor de veiligheid van de jongere of diens omgeving niet langer gewaarborgd kan worden.
Welke jongeren kunnen bij crisisgroep Het Rijk terecht?
Het Rijk is een residentiële groep voor kortdurende acute (crisis)opvang van jongens en meisjes die vanwege een crisissituatie even niet meer in de huidige (thuis)situatie kunnen verblijven. Voor jongeren met een LVB heeft Levvel crisisgroep Ohana.
Gedurende hun verblijf op de groep wordt uitgezocht wat het best passende perspectief is voor de jongere.
Pedagogisch medewerkers begeleiden en ondersteunen de jongeren tijdens hun verblijf in samenwerking met gezinswerkers. De gezinswerkers bieden ook ondersteuning aan ouders en het bredere systeem.
Wat biedt de crisisgroep?
Het Rijk biedt een tijdelijke opname, van maximaal 4 tot 12 weken, met intensieve (gezins)begeleiding. Op de groep krijgen de jongeren veel structuur, zij komen er tot rust. De groep heeft 7 plekken en een noodbed.
Systemische gezinshulp
Gezinswerkers (systeemtherapeutisch werkers) bekijken samen met de ouders, de jongere en de verwijzer wat er nodig is om de crisis op te kunnen lossen. Zij onderzoeken de situatie en adviseren over het toekomstperspectief van de jongere en gewenste vervolghulp.
De gezinswerker brengt de zorgen en hulpvragen van het gezin in kaart en ondersteunt hen bij het verwoorden van wat zij willen veranderen. Hierbij betrekt en activeert de gezinswerker belangrijke mensen uit het netwerk van het gezin, die kunnen bijdragen aan de oplossing van de problemen.
Daarnaast is de gezinswerker een verbindende schakel tussen het privénetwerk en het professionele netwerk rondom een gezin. Zo zorgen we samen voor een stevige basis waarop het gezin verder kan bouwen.
Werken aan terugkeer naar huis
De gezinswerkers voeren gesprekken met ouders, kinderen en andere belangrijke betrokkenen uit het systeem. Zo zijn er herstelgesprekken thuis. De gezinswerkers werken met het gezin en de jongere aan terugkeer naar huis, indien mogelijk.
Op de groep
Op de groep krijgen jongeren 24/7 begeleiding bij de dagelijkse zorg. Hierbij werken pedagogisch medewerkers samen met de jongeren aan persoonlijke doelen zoals:
- een gezond dag- en nachtritme
- emotieregulatie
- zelfredzaamheid
- omgaan met sociale media
- Sociale vaardigheden
- Et cetera
Daarnaast spreken zij met de jongere over onderwerpen zoals vriendschap, seksualiteit en persoonlijke grenzen.
Na afloop van de opname
Na afloop van de opname keert de jongere terug naar diens thuissituatie (indien mogelijk), met een advies voor eventuele vervolghulp.
In principe wordt in de eerste 2 tot 4 weken van de opname duidelijk of een jongere terug kan keren naar huis. Als we verwachten dat de crisis niet is opgelost binnen 12 weken, dan wordt de jongere in samenspraak met de verwijzer, de gezaghebbende en/of ouders en de jongere zelf, aangemeld bij een passende vervolgplek (al dan niet binnen Levvel).
Opnameduur
1 nacht tot maximaal 12 weken.
Aanmelden
Over Levvel
Levvel is specialist voor jeugd en gezin, werkzaam in Amsterdam en omstreken. Wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.