jongedame rood haar muts
image/svg+xml

Big5 voor jongeren - wat heb je nodig?

Ben je tussen de 16 en 23 jaar? En denk je weleens: ik ben bijna 18, wat mag en moet ik dan allemaal? Waar ga je straks wonen? Hoe voorkom je schulden? Zoek je een leuke opleiding of baan, maar weet je niet wat bij je past? Van deze dingen kan je veel stress krijgen.

BIG5

Support

Heb jij voldoende mensen op wie je terug kunt vallen? Of voel je je weleens eenzaam?

 

Hulp voor jou

Je hulpverleners kijkt met jou welke mensen jij om je heen hebt die belangrijk voor je zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen. En of je daar nog iets anders in zou willen. We kijken ook, als je dat wil, of er een passend maatje voor jou te vinden is. Iemand die jou bij bepaalde dingen kan helpen of gewoon tijd heeft om samen leuke dingen te doen.

Zodat je tenminste één volwassene hebt die er altijd voor je is en je steunende familie, vrienden en/of kennissen hebt waar je op kan rekenen.

 

Wonen

Je wil graag zelfstandig wonen. Of misschien wil je graag ergens anders wonen. Er zijn maar weinig betaalbare en leuke woningen beschikbaar. Je hebt geen idee waar je moet beginnen. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Heb je hulp nodig bij het zetten van de juiste stappen?

 

Hulp voor jou

Je hulpverlener luistert naar je wensen voor een eigen plek, waar je je thuis voelt. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden. Je krijgt hulp bij het krijgen van overzicht, zodat je weet welke stappen nodig zijn.  

Zodat je een passende, betaalbare woonplek vindt, alleen of met anderen, waar je voor langere tijd kan blijven.

 

School en werk

School

Volgen van onderwijs gaat niet altijd even makkelijk. Je loopt achter met leren of kunt je niet goed concentreren. Of je voelt je niet op je plek op school of in de klas. Je ervaringen met onderwijs zijn niet allemaal even positief. Misschien ben je zelfs al even gestopt met je opleiding. Als het aan jou lag, ging je liever niet naar school, of niet op de manier zoals je gewend was. Je wilt wel verder leren en ontwikkelen. Maar hoe dan wél, wáár te beginnen en wát te organiseren?  

 

Werk  

Je wil een baan die bij jóuw talenten past. Dat is nog best lastig. Of word je steeds afgewezen bij sollicitatiegesprekken? Misschien wil je graag aan de slag, maar weet je niet wat bij je past of waar te beginnen. 

 

Hulp voor jou

Je hulpverlener kijkt samen met jou naar wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je nog zou willen leren. We kijken wat past qua school, werk en opleiding en wat er nodig is om dat te bereiken. Je krijgt hulp om daar de juiste stappen in te zetten. Soms kan Levvel daar haar netwerk van scholen en werkgevers voor inzetten.

Zodat je naar school gaat, studeert of werkt en je plannen maakt voor wat je later wilt doen of worden.

 

Inkomen

Het leven kost geld. Soms helaas meer dan wat je per maand verdient. Wil je graag meer overzicht op je inkomsten en uitgaven? Weet jij bijvoorbeeld wat zelfstandig wonen eigenlijk kost? Of heb je schulden en wil je daar vanaf?

 

Hulp voor jou

Je hulpverlener helpt je om inzicht en overzicht te krijgen over je inkomsten en uitgaven. En wat er financieel allemaal bij komt kijken als je 18 wordt of op jezelf gaat wonen. Er is een app die daar goed bij kan helpen. Als je door te weinig inkomsten of schulden niet goed rond kan komen, helpt Levvel jou om dat te veranderen.

Zodat je goed voorbereid bent op je financiële zelfstandigheid en het voorkomen of oplossen van schulden. En als je het (nog) niet zelf kan, is er iemand die dit samen met je kan doen. Je hebt een stabiel inkomen dat voldoende is voor nu en de nabije toekomst.

 

Welzijn

Je (mentale) gezondheid is heel belangrijk. Maar goed voor jezelf zorgen vind je best moeilijk. Hoe doe jij dat? Ervaar je stress en wil je daar anders mee omgaan?

 

Hulp voor jou

We onderzoeken samen wat er nodig is om je beter te voelen. Zowel praktische dingen die je zelf kunt oppakken, als hulp die je kunt krijgen. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje en helpen je daar de nodige stappen in te zetten.

Zodat het mentaal en lichamelijk goed genoeg met je gaat en je het gevoel hebt dat je de toekomst aankan. Je herkent bij jezelf wanneer het niet of minder goed gaat en je weet waar en bij wie je dan kan aankloppen voor hulp.