jongedame rood haar muts
image/svg+xml

Big 5 voor jongeren - wat heb je nodig?

Ben je tussen de 16 en 23 jaar? En denk je weleens: ik ben bijna 18, wat mag en moet ik dan allemaal? Waar ga je straks wonen? Hoe voorkom je schulden? Zoek je een leuke opleiding of baan, maar weet je niet wat bij je past? Van deze dingen kan je veel stress krijgen.

BIG5

Als jongere groei je naar (jong)volwassenheid. Naar eigen verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Je ontwikkelt een eigen identiteit: dit ben ik, dit kan ik, dit wil ik. Van ouders, opvoeders en de omgeving vraagt dit om loslaten en meebewegen. We helpen jou met alle vragen over support, wonen, school & werk, inkomen en welzijn. We noemen dat ook wel de Big 5. We gaan je helpen met jouw eigen toekomstplan, zodat je stap voor stap zelfstandiger wordt. En grip krijgt op je leven.

Op deze pagina staat uitleg over de Big 5.

Download het Big 5 pamflet

Liever een stappenplan?

Checklist voor als je 16, 17 of 18 jaar wordt

Of bekijk video's van jongeren over de Big 5:

Video's Big 5 in de praktijk

1 Support

Heb jij voldoende mensen op wie je terug kunt vallen? Of voel je je weleens eenzaam?

We kijken met jou welke mensen jij om je heen hebt die belangrijk voor je zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen. En of je daar nog iets anders in zou willen. We kijken ook, als je dat wil, of er een passend maatje voor jou te vinden is. Iemand die jou bij bepaalde dingen kan helpen of gewoon tijd heeft om samen leuke dingen te doen. Zodat je tenminste één volwassene hebt die er altijd voor je is en je steunende familie, vrienden en/of kennissen hebt waar je op kan rekenen. Zodat je naar school gaat, studeert of werkt en je plannen maakt voor wat je later wilt doen of worden.

2 Wonen

Je wil graag zelfstandig wonen. Of misschien wil je graag ergens anders wonen. Er zijn maar weinig betaalbare en leuke woningen beschikbaar. Je hebt geen idee waar je moet beginnen. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Heb je hulp nodig bij het zetten van de juiste stappen?

We luisteren naar je wensen omtrent een eigen plek, waar je je thuis voelt. We geven je inzicht in de mogelijkheden. We helpen je met het krijgen van overzicht, zodat je weet welke stappen nodig zijn. Zodat je een passende, betaalbare woonplek vindt, alleen of met anderen, waar je voor langere tijd kan blijven.

3 School en werk

School en opleiding

Soms gaat het volgen van onderwijs niet altijd even makkelijk. Je loopt achter met leren of kunt je niet goed concentreren. Of je voelt je niet op je plek op school of in de klas. Je ervaringen met het onderwijs zijn niet allemaal even positief. Misschien ben je zelfs al even gestopt met je opleiding bijvoorbeeld. Als het aan jou lag ging je liever niet naar school, of niet op de manier zoals je gewend bent geweest. Je wilt wel verder leren en ontwikkelen maar hoe dan wél, wáár te beginnen en wát te organiseren?

Werk

Je wil een baan die bij jóuw talenten past. Dat is nog best lastig. Of word je steeds afgewezen bij sollicitatiegesprekken? Misschien wil je graag aan de slag, maar weet je niet wat bij je past of waar te beginnen.

Dit kunnen we doen om te helpen

We kijken samen met jou naar wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je nog zou willen leren. We kijken wat past qua school, werk en opleiding en wat er nodig is om dat te bereiken. We helpen je daar de juiste stappen in te zetten en of we daar ons netwerk van scholen en werkgevers voor in kunnen zetten.

4 Inkomen

Het leven kost geld. Soms helaas meer dan wat je per maand verdient. Wil je graag meer overzicht op je inkomsten en uitgaven? Weet jij bijvoorbeeld wat zelfstandig wonen eigenlijk kost? Of heb je schulden en wil je daar vanaf?

Dit kunnen we doen om te helpen

We helpen je om inzicht en overzicht te krijgen over je inkomsten en uitgaven. En wat er financieel allemaal bij komt kijken als je 18 wordt of op jezelf gaat wonen. We hebben een app die daar goed bij kan helpen. We helpen je bij te weinig inkomsten of schulden zodat je elke maand goed rond kan komen.

Zodat je je goed voorbereid bent op je financiële zelfstandigheid en het voorkomen of oplossen van schulden. En als je het (nog) niet zelf kan, is er iemand die dit samen met je kan doen. Je hebt een stabiel inkomen dat voldoende is voor nu en de nabije toekomst.

5 Welzijn

Je (mentale) gezondheid is heel belangrijk. Maar goed voor jezelf zorgen vind je best moeilijk. Hoe doe jij dat? En ervaar je misschien stress en wil je daar anders mee omgaan?

Dit kunnen we doen om te helpen

We onderzoeken samen wat er nodig is om je beter te voelen. Zowel praktische dingen die je zelf kunt oppakken of hulp die je kunt krijgen. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje en helpen je daar de nodige stappen in te zetten. Zodat het mentaal en lichamelijk goed genoeg met je gaat en je het gevoel hebt dat je de toekomst aan kan. Je herkent bij jezelf wanneer het niet of minder goed gaat en je weet waar en bij wie je dan kan aankloppen voor hulp.

Videoserie Opgroeien naar volwassenheid

Kijk hoe andere jongeren met elkaar in gesprek zijn over hun toekomst en de Big 5 in deze videoserie.

Vijf jongeren uit de jeugdhulp zijn in gesprek met vijf jongeren die opgroeien vanuit een veilig en stabiel thuis. Zij praten met elkaar over opgroeien en zelfstandig worden. Over ondersteuning daarbij, hulpverlening, wonen, financiën, school en werk. Hoe cruciaal is het om terug te kunnen vallen op ouders, onvoorwaardelijke steun en een veilig thuis? Een vangnet waar je altijd op mag terugvallen, ook als je keihard de verkeerde keuzes maakt? De verschillen zijn pijnlijk en confronterend zichtbaar, zo laten Django, Rita, Joy, Nathan, Dathimo, Jason, Eline, Moraya, Kimberly en Chayrene ons zien.

Vragen en contact

Vaak is het nodig om samen eerst goed te kijken wat je precies nodig hebt. We kijken wat er niet zo goed lukt. En wat er juist wél lukt. Weten we wat jouw successen zijn en waar je stress van krijgt? Dan kijken we hoe we jou het beste kunnen helpen. 

Heb je een vraag, interesse in bijvoorbeeld een training of zoek je een coach? En ben je al bij Levvel in zorg? Dan helpen we je graag. Stuur ons even een mailtje
expertisecentrumONV@levvel.nl

 

Waarmee kunnen we jou helpen?

Meer over volwassen worden
 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.