dreumes polikliniek het jonge kind
image/svg+xml

Polikliniek Het Jonge Kind (0 t/m 5 jaar)

Informatie voor ouders en verwijzers

Maak jij je als ouder of verzorger zorgen over je jonge kind? Dan is het goed om dit te bespreken. Blijft je kind bijvoorbeeld achter met kruipen, lopen of dingen vastpakken? Gaat het brabbelen en praten in vergelijking met leeftijdsgenootjes niet zo goed? Of weet je niet meer zo goed hoe je met het gedrag van je kind om moet gaan? Dan is het goed om advies te vragen. Dit kan bijvoorbeeld op het consultatiebureau, bij Centrum voor Jeugd en Gezin of bij je huisarts of medisch specialist. Zijn de problemen ernstig, hebben eerdere behandelingen geen of weinig verandering opgeleverd of is er sprake van meerdere psychische problemen? Dan is gespecialiseerde hulp nodig. Levvel kan dan helpen.

Hele jonge kinderen kunnen last hebben van ingrijpende gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Dit uiten ze op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door veel te huilen of met driftbuien. Soms reageert een kind niet of nauwelijks op jou als ouder of verzorger of heb je door eigen problemen moeite om goed op je kind te reageren. Soms heb je al bij de geboorte te horen gekregen dat je kind zich anders zal ontwikkelen en kost het je tijd om je hierop voor te bereiden. Ook dan is er hulp en begeleiding mogelijk. En soms heb je als ouder al jaren een ‘niet pluis gevoel’ en wil je dat een deskundige een keer meekijkt en denkt. Hoe vroeger we er bij zijn, hoe sneller een behandeling kan starten, hoe beter de prognose.
 

Voor wie is de polikliniek?

Wij hebben ons gespecialiseerd in hoog complexe zorg. De kinderen komen voor diverse redenen, bijvoorbeeld met de vraag of er sprake is van autisme, een ontwikkelingsachterstand, hechtingsproblemen, trauma, ADHD, gedragsproblemen, stemmingsproblemen, tics, slaapproblemen, eetproblemen of zindelijkheidsproblemen. Soms spelen er meerdere problemen tegelijkertijd, zoals somatische problemen en/of problemen bij jou als ouder of verzorger en jullie omgeving.
Wij bedienen het gebied in en rond Amsterdam. We zijn verbonden aan het Amsterdam UMC en zijn een opleidingscentrum voor onder andere artsen en psychologen.


De behandeling

Voordat we met de behandeling beginnen, brengt de behandelaar in kaart wat de problemen precies zijn. We luisteren goed naar jou als ouder of verzorger en kijken hoe jij en het kind op elkaar reageren.
Hoe jonger je kind, hoe meer we ons ook op jou als ouder of verzorger richten. Dit noemen we een ouder-kind behandeling. Dit doen we omdat het door het gedrag van het kind, soms lastig voor je is om goed contact met je kind te hebben.
Levvel geeft verschillende ouder-kind behandelingen. Hieronder staat uit welke onderdelen de behandeling kan worden samengesteld. We kijken samen wat het beste bij jou en je kind past.

  • Psycho-educatie en ouderbegeleiding
    Informatie en voorlichting voor jou als ouder of verzorger over de problemen waar jij en je kind mee te maken hebben.
  • Contactbevorderend spel
    Onder leiding van de behandelaar ga jij als ouder/verzorger en je kind samen spelen. De behandelaar kan dan zien waar je hulp bij kan gebruiken en kan tips en adviezen geven.
     
  • Pivotal Response Treatment (PRT)
    Een behandeling voor kinderen met een autisme-spectrumstoornis. In de behandeling wordt je kind gestimuleerd om meer contact te maken en te communiceren.
     
  • Parent-Child Interaction Therapy (PCIT)
    Een therapie voor jou als ouder of verzorger van kinderen tussen de 2 en 7 jaar die erg opstandig zijn. Je leert op een andere manier met je kind omgaan zodat het minder vervelend gedrag laat zien en de band tussen jou en je kind kan verbeteren.
     
  • Traumabehandeling (EMDR,TF-CBT, ‘words in pictures’)
    Als je kind een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt en daardoor ernstige klachten heeft ontwikkeld, kan een traumabehandeling helpen. Levvel geeft verschillende soorten traumabehandeling.

De diagnostiekfase duurt tussen de 8-12 weken. Van jou als ouder of verzorger wordt gevraagd 4 tot 6 keer naar onze polikliniek te komen. Aanvullende diagnostiek vindt plaats op school, in de peuterspeelzaal, en/of thuis, en/of online. Na het adviesgesprek volgt indien nodig behandeling en een schooladvies of verwijzing naar passende vervolgzorg.


Ons team

Onze vaste groep hulpverleners heeft zich gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling bij het hele jonge kind. Zo bestaat ons team uit diverse specialisten waaronder: (klinisch) psychologen, GZ-psychologen, orthopedagogen, PRT-therapeuten, PCIT-therapeut, EMDR-therapeut, creatief therapeut, muziektherapeut, ouderbegeleiders en systeemtherapeuten en kinder- en jeugdpsychiaters.


Aanmelden

Wil je een kind bij Levvel laten onderzoeken of behandelen, dan is een verwijzing nodig.
Verwijzers, zoals kinderartsen, kinderneurologen, klinische genetici, huisartsen, revalidatieartsen, ouder- en kindteams, kunnen via het aanmeldteam met ons overleggen of een verwijzing passend is.
Wij werken ook samen met collega-instellingen zoals MOC-kabouterhuis, Kentalis, NSDSK, Audiologisch centrum, Cordaan, Philadelphia, Opvoedpoli en diverse kinderdagopvangen. Wij bieden tevens second-opinions.

Levvel hanteert voor kinderen van 0 t/m 4 jaar géén wachttijd.

Verwijzers kunnen via het digitale aanmeldformulier op onze website kinderen bij ons aanmelden. Voor meer informatie over de aanmeldprocedure kun je contact opnemen met het aanmeldteam:

(088) 054 7001

aanmelden@levvel.nl


Contact

Polikliniek Het Jonge Kind
Postadres: Postbus 303, 1115 ZG  Duivendrecht
Bezoekadres: Rijksstraatweg 145, 1115 AP  Duivendrecht

(088) 054 7000

steljevraag@levvel.nl

 

Levvel

Levvel is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of opvoeders. Van opvoedondersteuning tot (hoog)specialistische jeugdhulp, complexe psychiatrische zorg, TOPGGz en acute hulp: wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in complexe situaties weer op weg. Zodat zij met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. We kijken wat zij écht nodig hebben en staan 24/7 voor hen klaar. Samen zoeken we naar de beste oplossing. We komen bij kinderen en gezinnen thuis, maar bieden ook pleegzorg, gezinshuizen of een verblijfsvorm bij Levvel. En indien nodig, betrekken we de volwassen-ggz.