image/svg+xml

IPG: Intensieve pedagogische gezinsbegeleiding

Informatie voor verwijzers

Hulp aan gezinnen met (complexe) problemen op meerdere leefgebieden. De coaches van IPG zorgen dat ouder(s) weer grip krijgen op het dagelijkse leven en de opvoeding van hun kinderen. Zo kan het gezin op eigen kracht en met behulp van hun eigen netwerk verder. Kinderen kunnen thuis veilig opgroeien.
 

Voor wie is IPG?

Gezinnen met kinderen (0-23 jaar) waar (complexe) multi-dimensionale en multi-causale problemen zijn bij zowel de ouders als de kinderen, komen in aanmerking voor IPG. Vaak hebben zij ook schulden. De problemen zijn niet meer te scheiden en geïsoleerd aan te pakken.

De IPG-coach komt bij het gezin thuis en brengt samen met het gezin in kaart hoe het gaat. Vaak krijgt het gezin al langere tijd hulp, maar met wisselend succes. IPG wordt ingezet als een gezin (nog) kan profiteren van het opbouwen van een werkrelatie met een hulpverlener, waarbij invoegen en aansluiten centraal staat. IPG wordt alleen ingezet als er sprake is van een zeer zorgelijke situatie in een gezin en er grote twijfels zijn over de veiligheid van de kinderen. Het kan echter alleen worden ingezet wanneer er nog mogelijkheden zijn om de kinderen thuis te laten wonen.

Soms zijn er veel verschillende hulpverleners aan het gezin verbonden. Een belangrijke taak van IPG is dan om met alle betrokkenen tot één plan te komen, waar het gezin de regie over heeft.

 

Doel van IPG

Het doel van IPG is kinderen thuis veilig laten opgroeien en uithuisplaatsing voorkomen. Ouders hebben weer grip op het dagelijkse leven en de opvoeding van hun kinderen. De kinderen gaan naar school of hebben werk en hebben daarnaast een zinvolle vrijetijdsbesteding. Eventuele maatschappelijke overlast, politie- en justitiecontacten, overlast in de buurt, ruzie met instanties, is afgenomen. En het gezin heeft (weer) steun vanuit het netwerk.              

 

Werkwijze

IPG biedt (zeer) intensieve hulp op maat in de thuissituatie van een gezin. De begeleiding gaat uit van wat het gezin belangrijk vindt.

De IPG-coach komt bij het gezin thuis en kijkt samen met het gezin naar alle levensgebieden: de veiligheid van alle gezinsleden, de dagelijkse gang van zaken, het huishouden, de omgang met elkaar, de opvoeding van de kinderen, school, werk en vrijetijdsbesteding et cetera. Er wordt ook gekeken naar wie er belangrijk zijn voor het gezin (familie, vrienden, instanties, buurt), hoe het contact daarmee verloopt en welke steun zij mogelijk kunnen bieden. Vervolgens wordt er een plan gemaakt. In het plan staan doelen om aan te werken en wie daar wat in gaan doen. De insteek van het plan is om de spanning in het gezin te verlagen waardoor ouders weer kunnen opvoeden.

De begeleiding gaat uit van wat het gezin belangrijk vindt. De gezinscoach trekt dus op met het gezin, werkt met wat zich voordoet en gebruikt kleine, alledaagse aanleidingen en aangrijpingspunten om (soms ernstige) zaken aan te snijden.

Regelmatig wordt met het gezin en betrokken hulpverleners besproken hoe het gaat.

Het gezin krijgt twee een vaste begeleider, diegene is het vaste aanspreekpunt en zal het grootste deel van de hulp voor diens rekening nemen. Daarnaast is er altijd een andere begeleider eventueel beschikbaar, indien nodig.

Als de basiszaken in orde zijn, trekt de IPG-coach zich steeds meer terug. Het krijgt meer vertrouwen dat zij het huishouden zelf weer kunnen draaien. Waar nodig krijgen zij nog begeleiding op maat.

 

Tijdsinvestering

De IPG-coach komt minimaal 1 keer, vaak 2 keer, per week op huisbezoek, afhankelijk van het gezin. Daarnaast is er telefonisch contact of zijn er afspraken buiten de deur waar de gezinscoach mee naar toe kan gaan. Het traject duurt 6 maanden, in hoge uitzondering kan deze periode verlengd worden, of worden afgeschaald naar minder intensieve hulp bij het betrokken gebiedsteam van Levvel. Soms wordt na afloop van het traject voor vervolghulp doorverwezen naar een andere instantie.

 

Locatie van de gesprekken

Bij het gezin thuis.

 

Vragen en aanmelden

Vragen over IPG stel je aan het aanmeldteam van Levvel:

Aanmelden@levvel.nl

088 054 70 01

Of meld een gezin direct aan via het aanmeldformulier:
https://www.levvel.nl/vraag-direct-hulp-aan

 

IPG is onderdeel van afdeling Gezin en Systeem

Binnen Levvel’s afdeling Gezin & Systeem werken experts uit jeugd-ggz, jeugdhulp, LVB en volwassenen-ggz samen. Zij diagnostiseren, behandelen, en voeren (systemische) interventies uit, ten behoeve van een betere kwaliteit van leven voor gezinnen met meervoudige en complexe hulpvragen. Dat doen zij zoveel mogelijk ambulant bij het gezin thuis.

 

Over Levvel

Levvel is specialist voor jeugd en gezin, werkzaam in Amsterdam en omstreken. Wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.