image/svg+xml

InVerbinding: voorkomen van uithuisplaatsing en terugwerken naar huis

Informatie voor verwijzers

InVerbinding biedt hulp aan gezinnen met jongeren voor wie thuis wonen niet meer vanzelfsprekend is en waar een uithuisplaatsing dreigt. En aan jongeren die terugkeren naar huis na een (crisis)verblijf. De hulp is systemisch. De JIM-aanpak en/of inzet van het netwerk van de jongere en het gezin zijn belangrijke onderdelen.
 

Voor wie is InVerbinding?

Gezinnen met kinderen tot 18 jaar, waar complexe gezinsproblemen spelen, bij wie eerdere hulpverlening onvoldoende resultaat heeft opgeleverd en een uithuisplaatsing dreigt. En voor jongeren die terugkeren naar huis na een (crisis)verblijf.

 

Doel van InVerbinding

InVerbinding is een middel om gezinnen en de jongere(n) (weer) hun eigen leven te laten leiden op een (voor hen) zo gezond mogelijk manier, met steun van belangrijke personen in hun eigen netwerk. Dat voorkomt dat een jongere uit huis wordt geplaatst.

InVerbinding richt zich op het vergroten van veerkracht, sociale vindingrijkheid en bouwen aan een duurzaam netwerk. Zodat het gezin zelf verder kan, ook als de hulp stopt.

 

Werkwijze

InVerbinding biedt een multi-sectorale systemische aanpak (combinatie verslavingszorg, jeugd-ggz, lvb, volwasssenen-ggz). Informele steun van een mentor (JIM), of het netwerk van de jongere of het gezin, zijn belangrijke onderdelen.

De hulpverleners onderzoeken samen met het gezin en het netwerk de onderliggende verstoorde gezinsrelaties. De hulp richt zich vervolgens op het herstellen van de relaties tussen gezinsleden. Hierbij is ook aandacht voor persoonlijke behoeftes.

Vanwege de complexe gezinsproblematiek werkt InVerbinding nauw samen met kernpartners en verwijzers.

 

JIM-aanpak

Wanneer thuis wonen niet meer vanzelfsprekend is, spelen er vaak al langere tijd verschillende problemen binnen het gezin en heeft eerder ingezette hulp onvoldoende geholpen. Om het gezin  te motiveren en te versterken, investeren de hulpverleners van InVerbinding in de betrokkenheid en samenwerking met het netwerk. Ze passen hun hulpverlening daarop aan. Zo werken zij met de JIM-aanpak. JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. JIM is een vertrouwenspersoon die de jongere zelf kiest.

 

Tijdsinvestering

Het traject duurt gemiddeld 9 maanden, met een intensiteit van 6 tot 8 uur per week.

 

Locatie

De gesprekken zijn ambulant en zo veel mogelijk thuis bij het gezin.

 

Vragen en aanmelden

Vragen over InVerbinding stel je aan het aanmeldteam van Levvel:

Aanmelden@levvel.nl

088 054 70 01

Of meld een gezin direct aan via het aanmeldformulier:
https://www.levvel.nl/vraag-direct-hulp-aan

 

InVerbinding is onderdeel van afdeling Gezin en Systeem

Binnen Levvel’s afdeling Gezin & Systeem werken experts uit jeugd-ggz, jeugdhulp, LVB en volwassenen-ggz samen. Zij diagnostiseren, behandelen, en voeren (systemische) interventies uit, ten behoeve van een betere kwaliteit van leven voor gezinnen met meervoudige en complexe hulpvragen. Dat doen zij zoveel mogelijk ambulant bij het gezin thuis.

 

Over Levvel

Levvel is specialist voor jeugd en gezin, werkzaam in Amsterdam en omstreken. Wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.