image/svg+xml

Gezins-psychiatrie

Informatie voor externe verwijzers

Gezinspsychiatrie: herkennen en veranderen van patronen in gezinnen met psychiatrische problemen.
Hulpverleners van Gezinspsychiatrie onderzoeken en behandelen gezinnen, waarin meerdere gezinsleden psychische problemen ervaren. Individuele (jeugd-)ggz-behandeling werkt dan soms onvoldoende, waardoor het functioneren van het gezin vermindert en de ontwikkeling van kinderen kan stagneren.

Voor wie is Gezinspsychiatrie?

Gezinspsychiatrie is geschikt voor gezinnen die vastzittende patronen binnen het systeem willen leren herkennen en/of hulp willen bij het doorbreken van deze patronen.

Bij deze gezinnen is er vaak sprake van traumagerelateerde problemen, gehechtheidsproblemen, en/of andere psychiatrische problematiek bij één of meerdere gezinsleden. Deze psychiatrische problemen bij ouders en/of kinderen bemoeilijken vaak het vinden van oplossingen voor dezelfde problemen. Hierdoor kan de ontwikkeling van een kind worden belemmerd en zijn gezinsleden niet tevreden met het functioneren van hun gezin.

Ook buiten het gezin kunnen de relaties verstoord zijn, daarom kijken de hulpverleners ook met het gezin naar de rol van het steunnetwerk om het gezin heen (familie, vrienden, buren, school, werk, de buurt, etc.). Als het gezin het wil, werken we aan het versterken van dit netwerk.

 

Doel van Gezinspsychiatrie

Gezinspsychiatrie is een systemische interventie om dysfunctionele interactiepatronen te signaleren en veranderen, om de relatie tussen gezinsleden te verbeteren. Zo kunnen kinderen en hun ouders zich weer ontwikkelen.

Het accent ligt op de interactie tussen gezinsleden. We bekijken de gezinsproblemen in samenhang met elkaar, vanuit verschillende systeemtherapeutische perspectieven.

Gezinspsychiatrie is een tijdelijke interventie: na het traject wordt de behandeling weer overgedragen aan de verwijzer.

 

Werkwijze Gezinspsychiatrie

Bij gezinspsychiatrie wordt intensief, met minstens twee betrokken hulpverleners, ambulant en outreachend gewerkt. Diagnostiek en behandeling vindt veelal plaats in de leefomgeving van het gezin. De huisbezoeken kunnen zich wisselend richten op gesprekken en (spel)observaties met het hele gezin en gesprekken met de ouder(s) afzonderlijk.

De hulp bestaat uit gezinsdiagnostisch onderzoek, gezinsbehandeling en consultatie.

 

Gezinsdiagnostisch onderzoek

Het doel van gezinsdiagnostiek is inzicht krijgen in de gezinsinteracties en meer zicht krijgen op eventuele passende vervolghulp. Gezinsdiagnostiek bestaat uit 4 tot 6 sessies van maximaal 2 uur per sessie, bij het gezin thuis. Het traject wordt afgesloten met een adviesgesprek en een verslag.

 

Gezinsbehandeling

Samen met het gezin kijken de hulpverleners naar de interactiepatronen en hoe gezinsleden deze kunnen beïnvloeden. Gezinsleden kennen elkaar immers het beste. Hoe kunnen de gezinsleden weer invloed ervaren op hoe het thuis gaat?

De hulpverleners werken systemisch en maken gebruik van oplossingsgerichte-, traumasensitieve-, mentaliserende- en gehechtheidsbevorderende technieken. Ze geven psycho-educatie en zijn geschoold in NVR (non violent resistence) en traumasensitief werken. Tevens wordt er gebruik gemaakt van aanvullende methodieken, gericht op ouders en kind, zoals video-feedback, PCIT, en verschillende traumabehandelingen (verhalenmethoden, Slapende Honden, EMDR, TF-CBT, IGT-K).

 

Consultatie

De specialisten van gezinspsychiatrie kunnen met verwijzers en collega’s meedenken over complexe gezinssituaties.

 

Tijdsinvestering

De hulpverleners komen ongeveer 1 tot 2 keer per week bij het gezin thuis. Zij werken met het gezin aan opgestelde doelen. De doelen worden om de 8 tot 10 weken geëvalueerd. Gezinsbehandeling duurt gemiddeld 6 maanden. Voor afronding wordt er zo nodig met het gezin gekeken naar passende vervolghulp.

Voor de gezinsdiagnostiek en -behandeling is enige commitment vanuit het gezin belangrijk.

 

Locatie

Gesprekken zijn thuis bij het gezin en bij Levvel in Duivendrecht.

 

Vragen en aanmelden

Vragen over Gezinspsychiatrie stel je aan het aanmeldteam van Levvel:

Aanmelden@levvel.nl

088 054 70 01

Of meld een gezin direct aan via het aanmeldformulier:
https://www.levvel.nl/vraag-direct-hulp-aan

 

Gezinspsychiatrie is onderdeel van afdeling Gezin en Systeem

Binnen Levvel’s afdeling Gezin & Systeem werken experts uit jeugd-ggz, jeugdhulp, LVB en volwassenen-ggz samen. Zij diagnosticeren, behandelen, en voeren (systemische) interventies uit, ten behoeve van een betere kwaliteit van leven voor gezinnen met meervoudige en complexe hulpvragen. Dat doen zij zoveel mogelijk ambulant bij het gezin thuis.

 

Over Levvel

Levvel is specialist voor jeugd en gezin, werkzaam in Amsterdam en omstreken. Wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.