Informatie voor verwijzers
Een behandeling voor kinderen die last hebben van een zeer ernstige leerachterstand, in combinatie met psychiatrische klachten.
Deze behandeling is voor kinderen in de basisschoolleeftijd, die last hebben van een zeer ernstige leerachterstand (nog niet functionerend op aanvankelijk niveau), in combinatie met co-morbiditeit. Kinderen die vanwege hun psychiatrische problematiek specialistische hulp nodig hebben en daardoor niet terecht kunnen binnen het reguliere aanbod voor lees- en/of rekenbehandeling.
De behandeling is niet geschikt voor kinderen met ernstige lees- en/of rekenproblemen zonder co-morbiditeit of co-morbiditeit die onder controle is in de zin van het PDDB 3.0 protocol (scenario 1,2, &3). Wij zien de kinderen die beschreven staan in scenario 4,5 en 6:
De behandeling van de leerstoornis bij deze doelgroep is dan ook complex, verlangt een integrale multifocale aanpak en is gericht op verminderen van een ernstige risicofactor, bij een doelgroep met blijvend interfererende kinderpsychiatrische problematiek.
De doelen van de behandeling zijn per kind verschillend en worden op maat gemaakt.
Leesbehandeling:
Daarnaast is er aandacht voor:
De behandeling richt zich op een beperkt segment van de rekenvaardigheid. Ook hier wordt gekeken naar de mogelijkheden van het kind. Het streven is het aanleren van de basisbewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen tot 100.
Subdoelen
Daarnaast is er aandacht voor:
De kinderen die in aanmerking komen voor deze behandeling bij Levvel krijgen naast de lees- en/of rekenbehandeling een geïntegreerde gedragstherapeutische behandeling, gericht op hun psychiatrische problematiek. Naast behandeling gericht op het leren is er ook aandacht voor psycho-educatie, de eigen beleving omtrent de leerproblematiek, faalangst, gedragsproblemen en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hierbij werken we samen met collega's binnen Levvel.
Kinderen die wij zien hebben al ondersteuning ontvangen op school op ondersteuningsniveau 1, 2 en 3 en vragen een opschaling naar niveau 4.
Wij werken o.a. volgens de brede vakinhoudelijke richtlijn dyslexie en het protocol PDDB 3.0 en het protocol dyscalculie; diagnostiek voor gedragsdeskundigen 3.0.
Naast behandeling voor deze doelgroep zien wij ook kinderen voor diagnostisch onderzoek naar dyslexie en/ of dyscalculie.
Na elke behandelperiode wordt geëvalueerd of de behandeling voldoende effect heeft.
Wanneer het kind onvoldoende profiteert van de behandeling, wordt met ouders en school gekeken naar alternatieve mogelijkheden zowel op het gebied van zorg als onderwijs.
Is het einddoel bereikt? Dan stopt de behandeling. In overleg met de ouders bereiden we het vervolgtraject voor. Hierbij kan gedacht worden aan een gezamenlijke overdracht naar school/ individuele begeleiding zodat de geleerde vaardigheden geoefend blijven worden. Indien gewenst kan er een verwijzing gedaan worden voor diagnostiek/ behandeling van bijkomende psychische klachten.
De behandeling vindt wekelijks plaats op de polikliniek van het gebiedsteam. De behandeling duurt 50 minuten en is steeds op een vast tijdstip. Er wordt gewerkt in behandelperiodes die bestaan uit 11 weken. Bij aanvang van de behandeling wordt een behandelplan gemaakt voor de eerste periode. Elke week wordt volgens dit vaste behandelplan geoefend en na iedere behandelperiode wordt het behandelplan geëvalueerd en aangepast. Gedurende de behandeling houdt de vaste behandelaar de ouders op de hoogte van de vorderingen en er wordt gestreefd naar een goede samenwerking met school.
Stephanie van Welsenes, orthopedagoog
Marjolijn Glotzbach, GZ-psycholoog
Spreekuur op afspraak: maandag 14.00-15.00 uur
De gedragstherapeutische behandeling voor ernstige leesproblemen/ dyslexie en/of ernstige rekenproblemen/ dyscalculie wordt verzorgd door het Orthokernteam.
Levvel is specialist voor jeugd en gezin, werkzaam in Amsterdam en omstreken. Wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.