Week van de Pleegzorg
image/svg+xml
Gepubliceerd op 28 oktober 2022

Week van de Pleegzorg 2022

De Week van de Pleegzorg staat nu echt voor de deur. Van 2 tot en met 9 november vragen we aandacht voor alle pleegouders die hun hart en huis hebben opgesteld. En natuurlijk ook voor al die kinderen die nu nog wachten op zo'n fijne plek. Ook dit jaar geven wij #groenlicht voor de toekomst van een kind.

Tijdens de Week van de Pleegzorg organiseren wij verschillende activiteiten samen met andere pleegzorgorganisaties, gemeenten en Pleegzorg Nederland.

Nieuws

Speciale informatiebijeenkomst ‘Trauma en veerkracht’

Op woensdagavond 9 november organiseren wij in samenwerking met Timon en de gemeente Amsterdam een speciale informatiebijeenkomst over trauma en veerkracht. Deze avond is voor iedereen die meer wil weten over dit thema in het bijzonder of pleegzorg in het algemeen. 

Trauma en veerkracht                                                                      

Als pleegouder kun je kinderen een veilige thuissituatie bieden waarin ze kunnen herstellen van de traumatische gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Maar als een getraumatiseerd kind fysiek veilig is, kan het zich psychisch nog lange tijd onveilig voelen en vaak vindt een kind het moeilijk om anderen te vertrouwen. Kennis over trauma en de effecten ervan op de ontwikkeling van kinderen stelt je als opvoeder in staat om het gevoel van veiligheid en de veerkracht van een kind te vergroten en een duurzame relatie op te bouwen met elkaar.

In deze lezing, waarin we ook interactief aan de slag gaan, maken we een begin met kijken door een traumabril: door het gedrag van een kind te interpreteren in het licht van wat hij heeft meegemaakt, kun je als opvoeder gericht werken aan herstel.

Marthe Schneijderberg is orthopedagoog en GZ-psycholoog. Ze is werkzaam bij het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Kenter Jeugdhulp, een hooggespecialiseerd behandelcentrum voor kinderen en jongeren én voor hun ouders, met traumagerelateerde problematiek. Marthe verzorgt daarnaast scholing op het gebied van traumasensitief opvoeden, onderwijs en hulpverlening.

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze interessante avond bij te wonen.

Aanmelden kan via weekvandepleegzorg@levvel.nl. Voor meer informatie klik hier.

Podcast: Hoe weekendpleegzorg kan verlichten

Hoe kan weekendpleegzorg een thuissituatie versterken en eventuele uithuisplaatsing voorkomen? Dat is de centrale vraag in deze podcast. Marc Linssen en Mariëlle Brekelmans (zelf ervaren als weekendpleeggezin en gezinshuisouders bij Levvel) gaan in gesprek met verschillende ouders, pleegouders, kinderen en pleegzorgwerkers. De podcast gaat in première tijdens de Week van de Pleegzorg. Luister alvast de trailer.

Gezamenlijke informatiebijeenkomst Noord Holland Noord

Op donderdagavond 10 november organiseren wij samen met Kenter, Parlan en de WSGV een online informatiebijeenkomst. Aanmelden via Open Je Wereld.

Gezamenlijke informatiebijeenkomst Regio Gooi en Vechtstreek

Op donderdagavond 16 november organiseren wij samen met pleegzorgorganisaties, Leger des Heils en Steunouder een informatiebijeenkomst. Deze informatiebijeenkomst is dus voor zij die geïnteresseerd zijn om pleegouder, steunouder of gezinshuishouder te worden. Aanmelden via de website van regio Gooi en Vechtstreek.

Pleeggrootouder- en kleinkind dag

Dit jaar wordt de pleeggrootouder- en kleinkind dag op woensdag 9 november georganiseerd in Eindhoven. Er worden verschillende workshops gegeven zoals Geweldloos verzet, Traumabehandeling en Social Media. Pleeggrootouders kunnen zich opgeven via Pleegzorg.nl

Pleegoudercafé Gooi en Vechtstreek

Op dinsdag 8 november organiseert Regio Gooi en Vechtstreek een Pleegoudercafé. Deze bijeenkomsten staan in het teken van ontmoeten, uitwisselen en verbinden. Alle pleegouders in de regio Gooi en Vechtstreek zijn welkom. Er is veel ruimte om met elkaar ervaringen uit te wisselen en kennis te maken. Heel belangrijk, want als pleegouders elkaar ontmoeten, is het vaak een feest van herkenning. Aanmelden kan via de website van regio Gooi en Vechtstreek.

Benieuwd wat er nog meer landelijk wordt georganiseerd door andere pleegzorg organisaties? Neem dan een kijkje op de pagina van Pleegzorg Nederland.

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.