Tekening van kind in gesloten jeugdzorg
image/svg+xml
Gepubliceerd op 20 januari 2022

Wat als morgen de gesloten jeugdzorg stopt?

Levvel biedt JeugdzorgPlus in De Koppeling, dat is een afdeling voor gesloten jeugdzorg. Hier kunnen jongeren terecht voor behandeling. Is dat wel nodig, zo’n behandeling met verblijf achter gesloten deuren? Hoe kunnen we de noodzaak verminderen? En wat hebben jongeren nodig tijdens hun verblijf?

Nieuws

De Koppeling wil zichzelf het liefst overbodig maken. Daarvoor werken zij nauw samen met politie, gemeente en onderwijs. De afgelopen jaren is er veel veranderd in de werkwijze. In 2022 zal de instelling haar deuren sluiten. Alleen nog kleinschalige groepen jongeren (maximaal 6) zullen in een huiselijke setting intensieve hulp kunnen krijgen.

Jeugdzorg Nederland interviewde directeur Frederique Coelman: zij is sinds 2013 directeur van de Koppeling. Drie jaar geleden werd er gestopt met separeren. In 2019 verhuisden twee groepen naar een woning in de stad. Over een half jaar zijn álle jongeren weg uit het oude gebouw. Er is veel in gang gezet, maar morgen stoppen met gesloten jeugdzorg? “Dat vind ik nog niet verantwoord.”

Het hele interview lees je op de website van Jeugdzorg Nederland.

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.